Ny köttskandal

Så var köttfusket igång igen. Vi har tidigare vallats igenom skandaler med hästkött i produkter som inte varit vad de utgett sig för att vara.

Nu rapporteras det om att det du trott varit KRAV-märkt svenskt kött i själva verket är utblandat med importerat kött från Tyskland och Nederländerna. Det är två livsmedelsföretag som pekas ut, Gothemsgården och Gotland K&D. Det kan handla om hundratals ton kött som spritts över landet. Illa förstås och detta misstänks ha pågått under flera års tid.

När KRAV informerades om det misstänkta fusket kontaktades det certifieringsorgan som svarade för tidigare kontroll av Gothemsgården och Gotland K&D. “Just nu pågår det en utredning kring de här företagen. Om anklagelserna stämmer är situationen den allvarligaste som KRAV har varit med om” säger Lars Nellmer, vd för KRAV.

För KRAV är det avgörande att gå till botten med hur kontrollen av företagen har skötts. “De här misstankarna väcker berättigade frågor om vår trovärdighet. Vi måste få klarhet i vad som har hänt och se till så att det inte kan hända igen. Idag är certifieringsorganet på plats för att få svar från företagsledningen” fortsätter Lars.

KRAV påpekar att märkningen är frivillig och att de företag som går in i certifiering gör det med viljan att producera bra, ekologisk mat. Så man kan ju undra vad som hänt här. Pengar gissningsvis, inte så långsökt. Som om det inte redan är på tok för billigt med kött så jagas det sätt att pressa marginaler och priser. Och här kan jag inte låta bli att även vända blicken mot konsumenterna Så länge folk väljer pris framför miljö och djurrätt så kommer det väl aldrig bli bättre.

En bekant sa nyligen till mig att hen äter mest vegetariskt på grund av ekonomiska skäl. ”Kött är på tok för dyrt, har inte råd att köpa det till hela familjen, om vi någonsin gör det så är det en liten bit som delas mellan alla”. Mer behöver man faktiskt inte, det är ju ett tillbehör, inte det som ska vara huvudingrediensen. Tycker detta var så bra, det är så man borde se på det. Köper man riktigt bra kött, så bra det nu kan vara, så kostar det. Och det ska inte vara det dominerande på tallriken. Det ska andra ingredienser vara.

Tabouleh med kikärtsbiffar på vit tallrik, bestick inrullade i servett till höger

 

Välj vego! Biffar på kikärtor är gott och mycket bättre för miljö, hälsa och djur, bra för alla!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: