Butiker och leverantörers respons angående glassutbudet

Förpackning till glasspinne till Tofuline

För tid sedan gjorde jag ett inlägg gällande tillgängligheten av mjölkfri glass. Jag skrev även brev om detta till glassproducenterna Oatly, Sia och GB Glace samt butikskedjorna Ica, Coop, 7-Eleven och Pressbyrån.

I brevet påpekade jag att en vid vid första anblick i butikerna kan tycka att det finns en stor uppsjö av goda varianter av glass att välja på. Men tyvärr är det onekligen inte så för alla. Är en mjölkallergiker så blir det väldigt skralt. Samma sak för de vegetarianer som vill utesluta animalier. Och ur miljöhänseende är det viktigt att dra ner på den animaliska konsumtionen och mjölkfria glassalternativ vore därför mycket välkomna.

Till glasstillverkarna skrev jag egentligen inte för att be dem att tänka över att börja tillverka glass utan mjölk, det finns ju faktiskt redan. Gigantiska GB Glace har flera varumärken inom sitt hus och de härskar över frysdiskar i otaliga butiker runt om i landet. Därmed är det framför allt de och butiksinnehavare som jag tycker kan dra sitt strå till stacken i första hand.

GB Glace som har Tofuline och R-Ice i sortimentet borde väl kunna göra plats i frysboxarna med alternativ från dem, de finns ju redan? Är det ett problem att lägga Tofuline i en frys det står GB på borde väl inte steget vara långt att infoga glassen i GB-sortimentet och göra en ny förpackning så att det inte blir fel varumärke?

Arbetar på att tillgodose behov

Deras svar på detta är: ”GB Glace arbetar för att tillgodose så många behov som möjligt med de glassar som vi har till försäljning. I år inledde vi arbetet med att erbjuda laktosfri glass. Vi kommer att inför kommande år se över möjligheten att distribuera t.ex mjölk- och glutenfri glass så som Tofuline och R-Ice till fler glassboxar runt om i landet.” Yes, låt oss hoppas att det blir verklighet till nästa sommar!

Oatly håller glatt (och kanske inte så förvånande) med mig i min tankegång och från Sia som säger att glass ska vara gjort av grädde räknade jag inte med något där utan skrev till dem med deras sorbéer i åtanke. Så föga förvånande kommer det inte någon mjölkfri glass därifrån men de påpekade att de ändå tänker på miljön trots detta.

Inget mjölkfritt trots resultat från livscykelanalyser

Sia gjorde för ett par år sedan två livscykelanalyser på sina storsäljare ur ett klimatperspektiv och kunde konstatera att innehållet av grädde och mjölk var det som påverkar klimatet och miljön mest. Precis! Vi vet ju att mjölkprodukter är en gigantisk miljöbov. De fattade då beslutet att i fortsättningen göra glass av grädde och mjölk men att de ska påverka leverantörerna av dessa produkter så att mjölken produceras på bästa tänkbara sätt samt minska miljöpåverkan genom att energieffektivisera tillverkningen och genom att köpa svenskförädlade råvaror i större utsträckning. Låter fint kanske, men nja…

Coop säger i sitt svar att de tycker att det är viktigt att erbjuda alla glass året om men särskilt till sommaren. De har uppmärksammat min fråga tillsammans med glassleverantörerna och hänvisar till att det kommer några nyheter utan mjölk under året. Hoppas!

Coop nämner även att det tyvärr inte är så stor efterfrågan på mjölkfri glass men de vill värna om produkter som är hållbara och som kunder vill se i sortimentet. Men återigen, det finns många som vill äta mjölkfritt och erbjuds det tillsammans med annan glass i styckfrysdisken vid kassan så lär det gå åt, har svårt att tro något annat. Ser den lockande ut, precis som de andra glassarna, så kommer säkert många köpa dem ”trots” att de är mjölkfria, att man inte ens tänker på det. Vilka barn, förutom möjligen veganbarn, frågar vad glassen det är i den där stora struten som ser så god ut med choklad och vanilj är tillverkad av…?

Icas svar var väldigt kortfattat: ”Vi har skickat dina synpunkter för kännedom till ansvariga för just denna fråga. Det är av största vikt att vi får veta vad våra kunder tycker om oss och vår organisation. Det hjälper oss att såväl utveckla som förbättra både våra produkter och vårt arbete.” Wow, så engagerat… Men de är ändå inte sämst. Varken Pressbyrån eller 7-Eleven har svarat över huvudtaget. Trist.

Jag tycker det vore underbart om man kunde stanna till på till exempel 7-Eleven och gå till frysdisken och plocka upp en Päronpinne eller Vanilj-Chokladstrut. Så låt oss fokusera på det positiva trots deras ickerespons, att det av Coops och GBs svar att döma är en bättring på gång. Och Oatly är knappast emot det. Håll tummarna och hjälp till att ligga på butiker och leverantörer angående detta, för det finns visst efterfrågan!

2 kommentarer på “Butiker och leverantörers respons angående glassutbudet

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: