Utrota hungern med hjälp av vegetarisk kost

Denna enkla uppmaning kan man ta del av i ännu en vegetarisk kokbok som har presenterats. Denna gång är det Svenska Kyrkans Unga som ger ut en bok baserad på recept som samlats in under en festivalturné. Om du inte alls är troende – eller har annan tro – låt dig inte skrämmas, recepttips är väl alltid välkommet? Boken är uppdelad i årstider och ingredienserna i recepten är till stor del anpassade efter detta. Väldigt bra som påminnelse för att i större mån handla efter säsong. 

Inledningsvis skriver man i boken om vikten av att välja vegetarisk kost, av både miljöskäl men även av etiska. Och detta gällande hungern, att maten inte skulle räcka till alla vilket inte är korrekt. Texten tycker jag säger precis det som är så viktigt, och vad jag själv brukar tjata om: ”Det beror inte på att det är ont om mat, utan på brister i demokrati, mänskliga rättigheter, tillgång till resurser och möjligheter till att försörja sig. Allt detta bidrar till hunger och fattigdom.” 

De beskriver lösningen på ett mycket enkelt sätt, även ur miljöaspekten som fokus: ”Ett sätt är att minska vårt köttätande. Att producera kött kräver dubbelt så mycket energi, vatten och andra resurser som spannmål och baljväxter. Köttkonsumtionen bidrar till klimatförändringarna, och en stor del av den spannmål som produceras äts inte av människor utan används som foder storskalig, industriell köttproduktion.” Är inte det snett så säg? Om man slutar med detta har man direkt åtgärdat flera problem: miljöförstöring, djurplågeri och kan mätta fler människor. Att folkhälsan skulle bli bättre är ju inte heller så dumt. 

Boken bjuder på recept som grytor, wok och soppa, men även en del bakverk och röror. En liten behändig sak som absolut kan vara till bra inspiration för den som vill testa en del vegetarisk mat. För den vane också givetvis, men jag säger det för att den är skriven på ett så pass ”enkelt” sätt och ingredienserna består av ”vanliga” varor, inga konstigheter att skylla på. 

Så börja denna vecka med en Köttfri Måndag, kanske med ett recept från den här boken, du kan ladda ner den här. Sedan är det ju bara fritt fram att fortsätta veckan vegetariskt! 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: