Recept på veganska lussekatter

Lussebullar i en skål

Så är det äntligen dags igen för dessa ljuvliga bullar!

Som säkert de flesta andra av er har jag också testat en del olika recept. Det recept som jag är mest nöjd med och som har blivit en favorit tänkte jag dela med mig av här som är en riktigt luftig bulle.
Vill man göra det miljövänligt utan ägg och mjölk så är det inga problem, välj bara växtbaserad mjölk och smör/margarin och pensla med olja.

Recept
50 g jäst
4 dl mjölk (jag använder havredryck)
1 g (2 påsar) saffran
1 dl youghurt (jag använder Oatly eller Alpro)
1 tsk salt
1,5 dl socker
ca 1,5 liter vetemjöl
175 g rumsvarmt smör
rapsolja eller annan smakneutral olja alternativt grädde att pensla med
russin

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°C, rör ner saffranet så att det löser sig ordentligt och tillsätt även yoghurten. Värm eventuellt lite till om degvätskan blev för sval efter att yoghurten tillsattes.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att den löser sig. Häll på resten av degvätskan, tillsätt salt, socker och ca hälften av mjölet. Knåda degen eller kör i maskin så att det blandas fint till en smidig deg.  Klicka ner smöret lite i taget och arbeta in det, tillsätt sedan resten av mjölet, spara någon deciliter till utbakning. Kör i maskin ca 5 minuter till en smidig deg, degen kan vara lite kladdig, men för att få riktigt luftiga bullar så bör inte för mycket mjöl användas. Låt jäsa i ca 40 minuter.

Knåda degen smidig några minuter med lite av det sparade mjölet. Forma lussebullar, ta hjälp av det sista mjölet om degen kladdar för mycket. Lägg på plåt och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C.

Pensla bullarna med olja/grädde och garnera med russin. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter beroende på hur stora bullar du gjort. Låt svalna på galler under duk.

4 kommentarer på “Recept på veganska lussekatter

  1. Pingback: Trevlig 1:a advent! | Vego Eco

  2. Pingback: Pepparkakor! | Vego Eco

  3. Pingback: Varannan kan tänka sig att hoppa över julskinkan | Vego Eco

Lämna ett svar

%d