Potatissoppa

Nya året är här och för många är januari en tight månad ekonomiskt efter julens och nyårets utsvävningar. Tänkte därför bjuda på en enkel potatissoppa som är ljuvligt god, lättlagad och inte tär för mycket på plånboken. Passar dessutom utmärk årets första Köttfria måndag.

Ingredienser, ca 5 – 6 pers
7 potatisar, ca 600 g
2 gula lökar
olja
5 dl buljong
peppar
1 – 2 buljongtärningar
2,5 dl matlagningsgrädde 
8 – 10 dl mjölk

Skala och hacka löken, fräs den i oljan utan att den tar färg. Skala och skiva potatisen, tillsätt den och fräs med löken någon minut. Häll på buljongen, peppar och buljongtärningar, 1 eller 2 stycken, beroende på hur stark din buljong är. Låt koka i ca 15 minuter till potatisen är mjuk. Vispa sönder potatisen eller mixa soppan om du vill ha den helt slät. Tillsätt grädde och så mycket av mjölken att det blir en lagom tjock soppa. Smaka av med ev ytterligare peppar och låt soppan koka upp. Servera med ett gott bröd. 

Tänk på att använda växtbaserad mjölk och grädde av hänsyn till ev allergiker och vegetarianer om du bjuder på soppan. Det är även snällare mot djur och miljö. Vi använder främst havrebaserade produkter, till matlagning är det iMat vi tar som gräddalternativ. 

En kommentar på “Potatissoppa

  1. Pingback: Veckomeny 8 januari | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: