Sveriges sämsta idé

Vattenfalls idé att starta fem nya kolgruvor som släpper ut 1,2 miljarder ton koldioxid och klimatskadlig kolkraft fram till år 2050 har fått Greenpeace att starta en namninsamling mot detta. För att lättare förstå vad denna siffra står för kan man jämföra det med en miljard flygresor till Bangkok, eller att alla svenskar, inklusive bebisar och gamla, skulle göra varsin bil 22 varv runt jordklotet. Eller att det är samma mängd som hela Sverige släpper ut på 24 år. 


Greenpease ställer frågan till oss om vi vet vad som är smutsigare än kol, jo brunkol. Av alla fossila bränslen så är brunkol det smutsigaste av dem alla. Tre gånger så mycket koldioxid släpps ut från ett kolkraftverk som eldar brunkol jämfört med ett gaskraftverk. Dessutom släpps det ut tungmetaller som arsenik, kadmium och kvicksilver. 

Det här är förstås helt galet. I en tid då vi verkligen måste ta krafttag för att styra om vårt sätt att leva och ta ansvar för vilka utsläpp vi orsakar så ska detta ske? Detta är något som för miljöns skull måste stoppas, jag önskar att det var ett dåligt skämt. Man borde givetvis satsa på ren och förnybar energi istället. 

Enligt siffror från Greenpeace så tycker inte 98 procent av svenska folket att man ska satsa på kolkraft ändå är detta på väg att ske. Ska vi verkligen stå bakom detta? Om du inte vill det så kan du skriva på för att stoppa vad de kallar Sveriges sämsta idé

2 kommentarer på “Sveriges sämsta idé

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: