Blåbärstårta med chokladmousse

Blåbär med grädde och chokladmousse smakar underbart tillsammans. Ingrediensernas färger inspirerade även till garneringens dito. Blå skjorta med vit slips och näsduk fick ackompanjera just denna gång.

Tårtan kan självklart täckas med enbart ett marsipanlock utan andra krusiduller, eller kanske randigt eller prickigt? Någon vidare konstnär är jag inte så snyggare går givetvis att göra och låt sedan tårtan fyllas enligt detta recept.

Ingredienser
1 tårtbotten, delad i tre delar
ca 200 g marsipan (eller färdigkavlat marsipalock)
(blå) färg
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Blåbärsmousse
2 dl vispgrädde
200 g blåbär
0,5 dl gelésocker

Chokladmousse
1 dl vispgrädde
100 g vit choklad

Om du inte köpt färdigt lock, förbered marsipanen. Färga den och kavla ut marsipanen till en stor rund platta. Gör den inte för tunn, då går den sönder lätt när du lägger på den.

Gör därefter blåbärsmoussen. Koka upp blåbären och rör ordentligt så att de mosas. Rör ner sockret och låt koka ihop någon minut under omrörning. Vispa grädden riktigt fluffig och rör sedan ner blåbärskoket när det svalnat. Blanda väl och ställ åt sidan medan du förbereder resten.

Vispa grädden till moussen, smält försiktigt chokladen och rör ner i grädden. Blanda väl och ställ i kylen om den är väldigt lös. Vispa 1 dl grädde fluffigt med 1 tsk vaniljsocker.

Bred ut chokladmoussen jämnt över första tårtbottnen. Bred ut blåbärsmoussen över andra botten och lägg ovanpå. Lägg på locket och bred ut grädden ovanpå och runtom tårtan. Lägg försiktigt på marsipanlocket över tårtan och skär till kanterna.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: