Nordisk självförsörjning av hampa

Hampa är en mycket bra källa till viktiga näringsämnen, särskilt för vegetarianer. Hampafröolja innehåller t.ex. essentiella fettsyror och är en av de viktigaste råvaran i hälsokost då den innehåller fullvärdigt protein och ett flertal viktiga mineraler, vitaminer och fibrer. Förutom kostfördelar så ger även fibern från hampan textilier och kan därmed användas på fler sätt och ger tio gånger mer råvara än bomull. 

Bild lånad från Hampabodens hemsida


Hampans förträfflighet är alltså stor och positivt är också att även vårt nordliga klimat passar för odling men trots det odlas det knappt någon hampa alls i Norden. Något Hampaboden vill ändra på och som nu satsar på en crowdfundingkampanj för att fullfölja tanken om en nordisk självförsörjning. Man kan stödja detta genom att föreställa hampapaket bestående av skalade hampafrön, olja och protein.

Lyckas man kommer priserna att sänkas och därefter fortsätta att arbeta för att pressa priserna och arbeta för nordisk produktion. Är du intresserad av att veta mer och kanske stödja möjligheten till självförsörjning av hampa kan du läsa mer om kampanjen här och på Hampabodens hemsida kan ni läsa mer om hampa

Lämna ett svar

%d