Tvätta utan palmolja

Palmolja är ju något man vill undvika i mesta möjliga mån. Och något man kanske inte tänker på är i hur många olika produkter som det kan finnas i. Positivt därför att läsa om företaget Ecover som producerar den första rengöringsprodukten utan palmolja och istället ersätter den med algolja.

Ecover lanserar ett flytande tvättmedel som är det första i världen att ha algolja som alternativ till palmolja vilket de ser som en milstolpe i kampen för att bevara några av världens mest hotade regnskogar och dess djur. Ecover planerar också att utöka användningen av algolja och liknande tekniker i sina produkter framöver då algolja lämnar ett mycket mindre ekologiskt avtryck än framför allt palmolja. 


Detta är företagets nästa steg i utvecklingen för mer ekologiska produkter. Det förra tog man 2009 då man ersatte palmolja-tensider i rengöringsprodukterna med raps-alternativ. Så det går onekligen att välja miljövänligare alternativ i sina produkter, därför är det så sorgligt att många företag envisas med att använda palmolja ändå.

Dessa produkter är på väg ut i butik och finns i välsorterade mataffärer, hälsobutiker och butiker som säljer ekologiska produkter. Jag frågade om de kommer att finnas hos större kedjor som t.ex. Ica och Coop där svaret blev lite svävande, att det är på gång men man vet inte. Så det är väl upp till oss konsumenter att påtala att vi vill ha fler ekologiska alternativ i butikerna. De flesta vill nog kunna handla detta på sin ”vanliga” butik, att ta en omväg via en hälsobutik för att köpa just tvättmedel kan vara ett för stort motstånd för många. Så tjata på er butik för mer ekologiska alternativ eller försök att komma ihåg att köpa tvättmedel när ni går förbi en ekobutik. 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: