Vår gröna kokbok

Kokböcker utkommer det i mängder, kul är att det även kommer fler gröna sådana. En som kom för ett tag sedan är den klassiska boken Vår Kokbok i en vegetarisk variant, Vår gröna kokbok. Det är en bastant sak med över 500 recept och på gammalt hederligt kokboksmanér är den kompletterad med tillagningstips, näringsinnehåll mm. 

Recepten består av det mesta man kan tänka sig som rotfrukter, bönor, linser, sallader, smörgåsar, efterrätter och bröd. Genomgång av rätter som passar för bufféer, såser och röror men även sötsaker för fikabordet. Boken innehåller alltså oerhört många recept och de flesta både lättlagade och lockande till utseende och smak, alla recept åtföljs dock inte av bild vilket kanske inte är helt konstigt med tanke på det stora antalet. 

Quesadilla, Fotograf Wofgang Kleinschmidt

Det finns även ett kapitel om ost, ägg och mejeri. Boken är således inte helt vegetarisk men fakta om lakto- och ovo samt även laktos och gluten med tillhörande symboler ges för att lätt se vilka recept som passar beroende på ev allergier etc. Lite synd tycker jag det är att man är gammeldags gällande just lakto och inte tydligare med hur oviktigt det är att använda komjölk av gammal vana. Varför anger man t.ex. inte ”valfri mjölk” precis som att man ofta anger laktosfri och istället borde hänvisa till vegetabilier snarare än att använda en modifierad animalisk produkt. Det vore ett perfekt sätt att nå ut information om hur lätt det är att ersätta komjölk i matlagning och bakning. Mejeri är en stor miljöbov och alla tillfällen att kommunicera hur enkelt det är att använda vegetabiliska alternativ bör beaktas. Vad som dock finns med som är upplyftande är ett kapitel med soja och tofu där man även har med recept på seitan.

Boken innehåller bra översikt av baskunskap om en mängd livsmedel, märkningar och symboler, vitaminer och mineraler samt tillsatser, inte något du inte hittar i de flesta receptböcker. Detta tillsammans med info om tallriksmodell, näringsintag, tips på bra förvaring av livsmedel men även grundläggande information om tillagningstips för de flesta varor och områden, som gryner, bakning etc gör den här boken till en mycket bra grund för matlagning och bakning.

För den som vill ha en gedigen kokbok med många och bra recept är detta en toppenbok som alternativ till många av de ”moderna” varianter som kanske profilerar sig mest på vackra bilder i gröna miljöer. En perfekt första kokbok i allra högsta grad. Inflyttningspresent till utflugna barn är ingen dum idé. 

En kommentar på “Vår gröna kokbok

  1. Pingback: Vår kokbok vegan | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: