Vår kokbok vegan

För knappt ett år sedan kom Vår gröna kokbok och nu har förlaget även givit ut en uppdaterad variant av denna, Vår kokbok vegan. Mycket välkommet!

I recensionen av den första så ifrågasattes just mjölken i boken. Att lägga energi på att märka ut rätter med symboler för att de innehåller komjölk känns gammaldags och inte särskilt mångsidigt. Med en ökad medvetenhet om hälsa och miljö borde man istället påpeka valet av mjölk. Använd den mjölk du vill, om det så är soja, ris, ko, havre etc. Med den här boken visar man den enkelhet jag så ofta talar om; det är bara att välja! Ta ett vegetabiliskt alternativ istället för ko så gör du miljön en mycket stor tjänst. Att även allätare börjar göra det skulle göra skillnad. Om alla byter ut sin komjölk mot växtmjölkalternativ varje gång de gör pannkaka eller bechamelsås så sparar man mycket bara där.

Härlig läsning

Vår kokbok vegan är en ren glädje att läsa. Med sitt gedigna innehåll tillsammans med sedvanligt utförligt faktaregister om näringslära, livsmedel och volym mm så får man en bredd av recept och som sagt, utan några betänkligheter om märkningar och symboler så är allt vegetabiliskt. Och för det är det inte en massa ”konstiga” rätter. Det är tämligen vanliga sådana och något som faller i smaken inom alla kategorier som pasta, sallader, potatis, bönor, pizza, efterrätter och matbröd mm borde alla kunna hitta. Mycket gott med gryn och nötter som gör sallader riktigt matiga, det finns även recept på sushi och en liten kategori med rawrecept. Även hemgjord tofu finns det recept på. Kanske inte det första man tar sig an men bra att det finns där, en dag så kanske man tar sig för det.

Rispappersnudlar med tofu

Kapitlet med bajväxter och soja är bra för alla proteinhetsare att slänga ett öga på. Som nämns där så ger baljväxter långsamma kolhydrater och även proteiner av hög kvalitet. En del går felaktigt och tror att det bara är genom kött man får i sig protein vilket är helt felaktigt. Sojaprodukter är mycket proteinrika, cirka 16 procent i en sojakorv att jämföra med 12 procent i en mager falukorv. Dessutom är det väl dags att hetsen kring proteiner börjar avta, i vår del av världen är inte brist ett problem, snarast det motsatta.

Bön- och kikärtsbiffar

Boken är upplagd precis som de tidigare utgivna Vår kokbok-böckerna och kan därmed hänvisa till den tidigare recensionen; alla recept åtföljs tyvärr inte av bild, det finns info om tallriksmodell, vitaminer och tillsatser etc vilket gör boken till en perfekt grundbok att ha i sitt kök. Ge den till vilken allätare som helst för att påvisa hur enkelt det är att laga vegetarisk kost, eller en vegetarian som vill ha lite nya tips. För nyblivna veggisar är det inte alls dumt att läsa tipsen kring innehåll i olika livsmedel som viktiga B-vitaminet och omega som alla måste se till att få i sig. 

En heltäckande vegetarisk bok på de flesta områden, perfekt start att utgå ifrån för att sedan experimentera vidare med sina favoriter. Vissa kapitel kan vara lite fattiga på recept men å andra sidan finns något från det mesta.

Framsidan på boken Vår kokbok vegan

Omslag Vår kokbok vegan, fotograf till övriga inlagebilder Wolfgang Kleinschmidt

2 kommentarer på “Vår kokbok vegan

  1. Pingback: Kommande hälsosamma och veganska böcker | Vego Eco

  2. Pingback: Att tänka på vid vegansk kost | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: