Komjölk bra för människor och miljö?

Mjölk hälls ner i en glasflaska

LRF har svaratmin debattartikel på SVT Opinion angående deras stämning av Oatly. Där säger de att komjölk är ett bra alternativ för både människa och miljö. Miljön är en extremt viktig faktor som jag inte fick plats att ta upp så mycket om i min artikel men som LRF fokuserar på i sitt svar.

Det är bra, dock undrar en ängsligt om vi tänker på samma miljö och planet när en fortsätter att läsa. LRF refererar till att FN varnar för att 805 miljoner människor i världen är undernärda, varav många barn. Tillgången på mjölk vore lösningen för dessa undernärda menar de och hänvisar till hur högt närings- och proteininnehåll komjölk har. Enligt WWF behöver världen producera mer mat framöver och detta är en angelägen sak som aktualiserades för mig senast i veckan på ett seminarium gällande Post 2015 med fokus på vatten.

Animalier påfrestar jorden mer

LRF skjuter sig själva i foten här då animalisk produktion kräver mer vatten och större landarealer än vegetabilisk matproduktion. Skövlar vi mer av våra viktiga naturtillgångar till förmån för djurindustrin påverkas klimatet än mer negativt plus de tragiska följder det innebär för vårt djurliv. En lösning för att klara denna utmaning är att producera och äta klimatsmart mat och där ingår inte animalisk produktion. Därför är det direkt tragiskt att LRF i sitt svar refererar till att undernäring skulle lösas med hjälp av en industri som bidrar negativt på miljön.

Några av reaktionerna på den dåliga stämningen i kyldisken kan en se på en tävling Arla har. Där frågar de efter tips på bästa frukosten och har nu blivit överösta med förslag på varianter baserade på soja- havre- och risprodukter. Det är även väldigt underhållande läsning att gå in på deras Facebooksida. Där ironiserar folk hej vilt över att mjölken skulle vara naturlig, att de alltså börjat sälja mjölk från människan, förslag på nya slogans med mera. Kolla gärna in där för några goda skratt.

Fortsättning följer. Så länge hoppas jag att detta kan bidra till att öppna ögonen på folk. Även om en tycker att Oatly är för kaxiga i sitt tilltal och även om en tycker om komjölk så är det dags att erkänna för sig själv vad det är en dricker och därmed bidrar till. Hur en än vrider och vänder på det så är komjölken negativ för miljö, ko och kalv.

Precis som att en måste kunna köra bil för att få framföra den borde det ingå att sätta sig in i vad som ligger bakom animalierna konsumeras. Vill en dricka eller äta något från djur, stå för det då. Kan du inte se eller ens lyssna på hur illa djuren behandlas, då borde du kanske inte vara delaktig i det heller. Ta en pratstund med barnen vid frukosten om hur det verkligen står till i mjölkfabriken. Blev tipsad om den här artikeln som kan fungera fint som inspiration om det skulle behövas.

En kommentar på “Komjölk bra för människor och miljö?

  1. Pingback: Äta hund eller ko? Är det någon skillnad? | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: