Återvinning istället för sopor

Ett besök till grovsoprummet igår gjorde mig väldigt nedslagen. Där mötte mig sex stycken fullproppade sopsäckar med kläder. De är packade till bristningsgränsen, en spricker till och med när jag ska flytta på den. Enorma mängder fullt dugliga kläder har slängts. Varför?

Jag blir så oerhört besviken när jag ser sånt ske. Allt som oftast ser man några plagg i soporna vilket är nog så illa men när folk gör hela utrensningar – tydligt exempel på att man konsumerar på tok för mycket – och bara slänger det i soporna, jag har inte ens ord för vad jag känner. Min tanke är att det borde vara olagligt. De som gör så dumma saker borde bötfällas. Givetvis är det en fånig tanke, polisens resurser behövs till grövre brott än så men det är vansinnigt att det sker. Det händer gång på gång hos oss, hur mycket blir det då inte totalt då det sannolikt sker statistiskt lika ofta på alla andra håll.

Kläder ska givetvis inte i soporna, de ska i första hand återanvändas och i andra hand återvinnas i den mån det går. Utvecklingen för detta går framåt och jag hoppas att bra system för detta byggs ut. Myrorna som samlar in kläder påpekar att allt ska samlas in, även gamla strumpor för att på så vis spara på våra resurser. Och det är långt dit i många fall, kläderna jag ser i soprummet har inte i något fall varit utslitna, tvärtom är de oftast mycket fina.

Vi behöver alla tänka på hur och vad vi konsumerar. Dessa mängder behöver självklart inte slängas om de inte från början köps, hyr istället om det något du använder sällan eller hyr kläder om du vill ha möjlighet att känna känslan av nytt ofta. Finns det ingen hyresverksamhet på din ort kanske det kan vara en idé att starta en?

Sopor, sortering och återvinning är ett viktigt ämne för ett hållbart samhälle där konsumenternas ansvar i form av att köpa mindre och inte slänga är en del. Men det är även producenternas och politikernas ansvar där flera representanter för återvinningsbranschen idag kräver bättre styrning för att återvinningen ska öka för vår miljös skull.

Återvinningssystemen behöver effektiviseras, förlag finns i artikeln som kan vara en väg men informationen behöver även ökas till konsumenterna. Det verkar fortfarande vara en stor okunskap hos allmänheten hur oerhört stor belastning konsumtionen har, vilken förfärlig påverkan det har att tonvis med kläder men även andra material bara slängs.

Det är dags att återviningssystem blir så bra och tillgängliga som de behöver vara samtidigt som folk utbildas mer. Sätt in konsumtion och återvinning som en naturlig del i skolan för att bryta den förkastliga slit- och-släng-mentaliteten. Som det är nu är det många som bokstavligen slänger bort vår miljö, det måste få ett slut.Recycling Vego Eco

2 kommentarer på “Återvinning istället för sopor

  1. Det är förfärligt att så många slänger fullt fungerande och fina kläder. Jag hoppas att second hand trenden sprider sig!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: