Minska matsvinnet med den nya husmanskosten

Jordens resurser räcker inte längre till men det skulle inte behöva vara så illa som det är om människan slutade att slänga så mycket. Ungefär var femte matkasse som köps slängs i soporna och med detta i ryggen har Paul Svensson skrivit en ny kokbok med utgångspunkt i sin mormors sätt att tänka. 

Paul som är en av Sveriges främsta kockar vill med sin bok Den nya Husmanskosten få oss att både använda maten vi köper men även alla delar av den. Inget ska slängas, det finns olika användningsområden för olika delar på t.ex. blomkål och man kan därmed anpassa detta till vad man lagar.

Vid lanseringen av boken berättade han att han lagar mycket vegetarisk mat, utgångspunkten är alltså en vegetabilisk hållning där rester kan vara något positivt. Därför är boken uppdelad i dag ett och dag två. Han har med flit lagat så mycket mat att man ska få rester över.

Pratet om vegetariskt till trots är boken extremt köttig. Kan inte se detta tal om att utgångspunkten är vegetabilier, snarast grundar sig det mesta på olika animalier. Vid releasen av boken serverades enkom kött som exempel ur boken och Vego Eco frågade därför hur Paul tänker kring detta. Det låter onekligen lite motsägelsefullt. Anledningen är att folk ska få upp medvetandet för att det finns ”bra” och ”dåligt” kött. Och visst är det så att det är bättre eller sämre för miljö och djur beroende på hur det föds upp och ja, kan man få folk att köpa mer eko och slänga mindre av köttet så är förstås det ett bra första steg. Men hade önskat att det hade varit tydligare med vegetabilierna ändå. Tycker nämligen inte att innehållet speglar hans ord av att förespråka vegetariskt.

Portvinsstekta lökar och champinjoner Paul Svensson

Vad som dock är bra är just detta att ta tillvara på maten. Inledningen på boken med sina tips och tankar är därför det bästa med den. Med planering av svinn, inspiration och att tänka på annat sätt kring ”fint” och ”fult” är för alla dessa matslängande personer mycket läsvärt. Budskapet att allt går att äta och tas tillvara på kan man inte säga för ofta. Alla måste ta tillvara på den mat de köper, på det viset har vår planet mycket att vinna. Och konsumenternas plånböcker, vilka brukar kunna väcka en del sömngångare.

Samtliga recept har alltså två delar i boken. Dag ett kompletteras av två i form av annat recept där föregående dags mat kan användas. Antingen i en ny form eller att man från början lagt undan delar av det som förbereddes för att ha en startgrund till nästa dag. Bra även ur tids- och energiperspektiv.

Den har legat framme här sedan releasen under den tid den väntat på att få denna recension publicerad och besökare har bläddrat med förtjusning. Den är fin och hållbarhetsaspekten är lovvärd, mer vegetariskt i den hade dock gjort den mer trovärdig. Även om man kan välja bättre eller sämre animalier så kvartstår faktum, vill man bidra till en hållbarare värld så måste köttkonsumtionen minska. Radikalt.

Svensson, P - Den nya husmanskosten - 13067131

Bild 1, kålrabbi, lingonstekt äpple och persilja. Fotograf Magnus Skoglöf
Bild 2, portvinsstekta lökar och champinjoner. Fotograf Magnus Skoglöf.

En kommentar på “Minska matsvinnet med den nya husmanskosten

  1. Pingback: Kommande hälsosamma och veganska böcker | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: