Värvet om kött och Cowspiracy

Podden Värvet har i sitt senaste avsnitt träffat kocken Tina Nordström. Denna glada kock som underhållit på olika sätt, främst känd från tv ger oss många inblickar i hennes välfyllda matlagningsliv. En bit av programmet behandlar hållbarhet vilket onekligen hänger starkt ihop med kost. 

Värvets Kristoffer Triumf tar upp den miljöpåverkan som kött har efter att ha sett filmen Cowspiracy. En film som belyser vilken enorm klimatbov kött är, en film ni bör se om ni inte gjort det ännu. Något Tina inte har gjort men som säger att hon borde. Helt riktigt.

Man kan absolut inte hinna allt så att hon inte sett den kan man inte orda så mycket om men vad som är anmärkningsvärt är att hon inte verkar ha koll på vilken i omfattning som kosten påverkar klimatet. Eller försöker bara förbise för att släta över köttkonsumtionen hon själv bidrar till? Inte heller Kristoffer verkar ha insett animaliernas påverkan på miljön förrän efter att ha sett filmen. Vilket återigen belyser vikten av att fortsätta att informera om detta.

Kött är en enorm miljöbov i form av utsläpp, vattenåtgång etc. Tina tycker att det puttrar om miljöfrågor, att man kan välja att lyssna men främst använda sitt sunda förnuft. Vi måste själva ta ställning vad som är bra för oss. Det handlar om medvetenhet, att ta åt sig av fakta men tänka efter själv. Självklart ska man det men vad betyder det för den stora allmänheten? Att lyssna på sig själv och äta kött varje dag för att man tycker att det är gott? Det är inte hållbart. Men där menar Tina att bondförnuftet kommer in, att man själv vet innerst inne att det inte är hållbart.

Förhoppningsvis är det så men så länge det fortfarande går så många förbi att kött- och mejeriindustrin är en klimatbov av värsta sorten som orsakar mer växthusgaser än alla transporter i världen så behöver informationen fortsätta precis som att styrmedel behöver sättas in för att styra om industrin till en mer hållbar produktion.

Tina nämner även djurhållningen i förbigående där hon menar att vi har bra djurhållning jämfört med andra länder. Betyder det att det är fritt fram att äta då? Nej, det är fortfarande förkastligt klimatmässigt och att djuren har det bättre här än i andra länder betyder inte att de har det bra. Bara att de inte har det riktigt lika dåligt. Men summa summarum, om du absolut vill ha en köttbit, köp svensk ekologisk sådan.

Det var bra att det togs upp men trist att Tina inte tog starkare ställning för klimatet. Där var Kristoffer mest på (bra!) och faktum kvarstår, vi måste minska vår köttkonsumtion. Att vi drar ner på det, äter vegetariskt några dagar per vecka skulle alla må bra av. Det innebär inte att valfrihet minskas, näringsbrist uppstår eller att man behöver gå hungrig. Det gjorde man inte för några år sedan då konsumtionen var mycket lägre. Så det är bara att gå tillbaka till hur det var för ett tag sedan, minska lite och det bidrar mycket.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: