Rädda klimatet med rätt kost

Matens inverkan på vårt klimat är enorm, den som följer Vego Eco har hört det många gånger. Men vid det här laget borde det inte ha undgått någon, inte ens den mest klimatförnekande kan blunda för denna verklighet. Och det är köttet det handlar om, inte att vi äter utan vad vi äter. 

Maten står för cirka en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser och här är köttet den avlägset största klimatboven. Utöver köttet så är mejeridelen en annan av värstingarna och dessa två hör onekligen ihop – på många sätt. Industrialiseringen, hälsoaspekten och klimatet. Det är så mycket som skulle vinna på att vi minskade dessa konsumtionsområden.

Minska konsumtionen

Vi måste alltså minska konsumtionen, störst förändring ger det givetvis om man övergår till vegansk kost, det är inte svårt att räkna ut. Men redan vid en fjärdedels minskning av konsumtionen får man en halvering av utsläppen enligt forskning från Lunds tekniska högskola. Så även en minskning betyder mycket för klimatet.

Köttkonsumtionen har gått upp med ungefär 50 procent sedan 70-talet och det var väl ingen som klagade och högljutt skrek ut att de inte klarade sig, hade näringsbrist och deras kostvanor var bristfälliga då? Så en minskning, bara till nivåerna som var då bör väl inte vara orimlig. Det trista gällande diskussioner om vegetarisk respektive animalisk kost är just att köttförespråkare har en tendens att så kraftfullt hävda sin rätt till kött och i de mängder som äts idag. Var kommer den ”rätten” ifrån? Var det någon som ransonerade maten på 70-talet? Nej, folk köpte kött som de ville då också, denna fruktansvärda konsumtionsökning som skett sedan dess är snarare frosseri och en totalt onödig inverkan på hälsa och miljö.

Förutom de enorma utsläpp som köttproduktionen orsakar finns några andra aspekter som även de är oerhört viktiga att ta in i sammanhanget. Vatten är en där det går enorma mängder för att driva animalisk produktion. Det går åt 6 800 liter vatten för att framställda ett kilo kött. Det är väldigt ineffektivt med kött även ur fodersynpunkt. Det går t.ex. åt sju kilo foder för att få ett kilo färdigt griskött och det säger ju en del om hur galen resursfördelningen är. Om planetens enorma odlingar av majs och soja gick direkt till människan istället för till djur som kräver så enormt mycket mer så kan vi mätta långt fler människor.

Antibiotikaresistens

Ytterligare en mycket viktig faktor är antibiotikaresistensen som är ett allvarligt hot. Köttindustrin bidrar genom sitt systematiska användande av antibiotika till resistensens utbredning. Hur detta kan försvaras är obegripligt.

I DN kan man idag läsa många intressanta artiklar och analyser om köttets påverkan på vårt klimat. Karin Bojs levererar som vanligt insiktsfulla kommentarer där hon likt tjatet här på Vego Eco efterfrågar måtta. Vi skulle vinna mycket om köttisar kunde ta till sig lite relevant fakta och helt enkelt börja med att dra ner på sin konsumtion. Som sagt, bara en återgång till hur vi åt på 70-talet skulle hjälpa klimatet mycket. Det handlar inte om att alla ska bli veganer över en natt, men att fler väljer mer vegetariskt. Man får inte näringsbrist eller går alltid hungrig etc bara för att man minskar köttätandet. Det är väldigt sakligt med hur hon framställer fakta som är bakomliggande hos veganer respektive köttförespråkare och möjligheten till argumentation: ”Det är förvisso svårt att vinna en debatt mot en påläst vegan, antingen de kör med miljöargument, hälsoargument eller etiska argument om att det är fel att döda djur”. ”Å andra sidan har vi köttproducenterna och de hängivna konsumenterna av kött. De är lättare att argumentera emot.” För ja, det råder ingen tvekan, vegetariskt måste öka, kött minska.

Byt ut en måltid om dagen, eller en hel dag i veckan till vegetarisk kost. Det är en enkel start som gör stor skillnad. Många som gör det inser hur lätt det är och upptäcker efter en tid att de faktiskt äter vegetariskt ännu oftare av bara farten. Det finns inget att förlora, alla vinner på det. Klimat, djur och hälsa. Och en sak till: släng inte mat!

Förutom dagens otroligt bra belysning av kostens inverkan på klimatet bevakar DN klimatfrågan löpande nu, mycket bra och läsvärt!

6 kommentarer på “Rädda klimatet med rätt kost

  1. Pingback: Värvet om kött och Cowspiracy | Vego Eco

  2. Pingback: Statistik om köttets inverkan på vår miljö | Vego Eco

  3. Pingback: Hur kan en landsbruksminister vara så okunnig? | Vego Eco

  4. Pingback: Hur går vi vidare efter Paris? | Vego Eco

  5. Pingback: Klimatforskaren uppmanar – sluta släng mat | Vego Eco

  6. Pingback: Dagens veganer är framtida hjältar | Vego Eco

Lämna ett svar

%d