Organisationen KRAV har gjort en prisjämförelse av de tio mest köpta matvarorna. Man vill med detta berätta vad man får på köpet när man handlar KRAV-märkt mat.
KRAV har regler som ska värna om människor, djur och miljö. Man tillåter inga brott mot mänskliga rättigheter eller social orättvisa. Djur i KRAV-godkänd produktion ska få utlopp för naturliga beteenden, långt färre tillsatser i mat jämfört med vad som är tillåtet enligt lagstiftning, större biologisk mångfald och regler för att minska matens klimatpåverkan är några ytterligare regler.
Priset då, i jämförelsen visar man att de KRAV-märkta varorna endast utgör cirka 3 kronor mer per portion jämfört med motsvarande icke ekologiska varor. En liten summa för något mycket bättre. Skillnaden för kaffe är 0,12 kr per portion, ketchup 0,16 kr, bananer 0,63 kr, komjölk 0,61 kr och makaroner 0,82. Gröna ärter endast 0,10 kr medan nötfärs har en skillnad på 3,38. Kött är en av de värsta klimatbovarna och ur djurhållningsperspektiv kunde man tänka sig att prisskillanden borde vara ännu högre.
Att inte köpa eko kaffe, kött och mjölk borde vara helt uteslutet. Givetvis är det bra att köpa allt som går eko men just dessa är särskilt viktiga. Det är inte alltid det finns eko i butiken och man hänvisas till icke ekologiska alternativ men finns inte produkter inom dessa områden som eko, avstå.
Med denna information skickade KRAV ut en korg med KRAV-märkta varor. En riktigt sorglig historia som bestod av animalier. Varför det har skickats fisk, ägg och mejeriprodukter till Vego Eco är en gåta. Tur att det finns grannar som förbarmar sig över detta. Fisken borde fått vara kvar i havet, inte hamna på denna dörrmatta. Om man vill uppmuntra till mer eko borde man även få in ett större fokus på vegetariskt. Recept som inspirerar till matlagning från växtriket hade varit mer till sin rätt, inte ett baserat på något som tas ur våra överfiskade hav. Ju fler som får inspiration och info om vegetarisk matlagning desto bättre. Dags att vända normen kring animalisk kost. Bakläxa KRAV.
Pingback: Grönt julbord | Vego Eco