Hjälp! Veganer på middag

Känner du panik eller ångest om en vegan ska komma hem till dig på middag? Stressa inte över det, det är verkligen inte så svårt som somliga verkar tro. Men tanken finns ändå hos många och detta har Linda Andersson Hafner tagit fasta på.

Med sin bok Hjälp! Veganer på middag har hon samlat recept som inte kan få ens den störste veganmotståndaren att sura och kompletterat det hela med en del produkttips. Att fler väljer grönt gör att efterfrågan på recept ökar och för att värna om vårt klimat är detta givetvis en väldigt välkommen utveckling. Recepten i boken är en blandning av en del enklare rätter men även några mer avancerade. Bra med bredd som visar att vegansk kost knappast är bara lite grönsaker eller risotto.

Inledningsvis nämns lite om varför en del väljer veganskt, etik, miljö och hälsa. Även en ordlista över vilken form av vegetarisk kost olika personer väljer. Förr var vegetarian just vad det är; en person som bara äter vegetabilier men på senare år har ordet ”kapats” av lakto-ovo-vegetarianer”, dvs de som även äter mjölk- och äggprodukter vilket gör att de som inte vill äta det utan äter helt vegetariskt snarare måste säga vegan för att inte få fel mat eller missuppfattas.

Bananpudding

Hur är recepten då? Det finns förrätter, varmrätter, efterrätter och brunch. Och jag måste säga att detta är en av de bästa böcker jag läst på länge. Bokens blandning av rätter som alla är mycket lockande i kombination med fint foto gör att man blir väldigt sugen på att laga allt detta. Vill man bara ha veganskt är det som en dröm, kan allt detta verkligen vara färdigt för oss? Inte behöva modifieras för att bli vegetariskt? Och de som har panik över veganen som ska komma kan lugnt ta till sig denna bok, man lär omedelbart glömma att detta är en vegansk kokbok även om man är van vid animalier. Det är inte svårt att förstå att boken vann 2015 års stora kokbokstävling i kategorin ”Vegetarisk måltidslitteratur”, väl värt.

Rätter som ugnsbakad jordärtskocka, vegetarisk variant av bang bang chicken, sushi, vildsvampspasta, bönchili med nachos säger en del om variationen på rätterna. Samma sak bland efterrätterna där det senaste sättet att göra maräng på kikärtsspad givetvis finns med tillsammans med anrättningar som bananglass, brownie, en mängd olika praliner och cheesecake med mera. Några smoothies finns också där och även ett glutenfritt recept på amerikanska pannkakor. Smart drag, det är en rätt många tror att de inte ska få äta efter att ha uteslutit ägg men det går fint, och även om man är glutenintollerant.

Glutenfria pannkakor

Avslutningsvis finns en produktguide med förslag på vad man kan använda för fraîche, yoghurt, grädde etc. Favoriter som det tipsas om här på Vego Eco också och trots att det står att boken är helt osponsrad så blev man först tveksam då det gällande ”kött” uteslutande refereras till produkten Oumph! Inget fel om det hade varit det bara det framkommer men så är det alltså inte utan det är enligt författaren helt enkelt en fantastisk produkt som måste upplevas.

Grönsakspizza med Oumph! jerk och bladpersilja1

Det finns även en förteckning över godis som är veganvänligt vilket jag aldrig sett i en kokbok tidigare. Således har författaren tänkt in hela begreppet att få folk bort från panikkänslan inför middagsbesöket. Totalt sett en väldigt bra bok, bredden inte minst men att denna bredd inte bara är bred för att det till synes ska vara mycket utan det som är där är möjligt att laga och för många smaker. Även om jag kan säga att jag inte i det närmsta kommer att lägga 1,5 timmar på att göra sushi. Men det vill många andra vet jag så då är det onekligen inte så dumt att det även finns vegetariska recept att tillgå.

Hjälp! Veganer på middag

Fotograf: Linda Andersson Hafner samtliga foton.

En kommentar på “Hjälp! Veganer på middag

  1. Pingback: Nyårskrönika 2015 | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: