Statistik om köttets inverkan på vår miljö

Mänskligheten har några utmaningar att ta itu med. Kommer jordens resurser att räcka till den förväntade befolkningsökningen och samtidigt komma till bukt med den globala uppvärmningen? Kosten är en av de viktigaste faktorerna för båda dessa delar. 

Filmen Cowspiracy har tagit upp detta på ett bra sätt även om den givetvis blivit ifrågasatt. Med rätta, siffror kan vridas på och uttalanden vinklas. Men hur man än vrider och vänder på det så kvarstår det faktum att animalieindustrin orsakar stor skada samtidigt som det är ett oerhört ineffektivt sätt att använda våra resurser.

Precis som i dokumentären Älskade kött som även den är mycket sevärd tar man upp det vansinniga slöseri det innebär med köttproduktion. Vattenförbrukning för ett kilo kött är lika mycket som att man duschar ett år i sträck. Arealen som krävs motsvarar 28 000 kilo växtbaserad kost. Det säger sig självt att detta inte är hållbart.

Till detta kan man då fundera över människors galopperande köttkonsumtion. Att den har gått upp cirka 50 procent sedan 70-talet vittnar starkt om att det inte handlar om att en minskning från dagens nivå skulle innebära svältrisk. Tvärtom är det dags att folk vaknar, en omställning till mer vegetarisk kost skulle hjälpa både vårt klimat enormt men samtidigt våra medmänniskor. Att folk i vissa delar av världen svälter medan andra ger resurserna till djurindustrin för att sedan få ut en liten bråkdel i form av kött till sin middag är rent befängt.

Greenmatch har gjort denna infografik som sammanfattar de flesta siffror gällande detta ämne, bra översikt.

Cowspiracy_Infographic_Stats_15

2 kommentarer på “Statistik om köttets inverkan på vår miljö

  1. Pingback: Hur kan en landsbygdsminister vara så okunnig? | Vego Eco

  2. Pingback: Vad säger forskningen om kostens klimatpåverkan? | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: