Stockholm först i världen med McDonald’s nya vegoburgare

För några veckor sedan kunde vi ta del av nyheten att hamburgerkedjan Max femdubblar sitt vegetariska utbud som ett led i att värna om klimat och hälsa. Nu är det McDonald’s tur att tillmötesgå efterfrågan på vegetariskt och Stockholm blir först i världen att få testa nyheten.

McDonald’s ser ett ökat intresse för att medvetet välja bort kött till förmån för vegetariska alternativ. Enligt en undersökning de gjort så är det många som definierar sig som ”flexitarianer” och regelbundet väljer att äta vegetariskt. En fjärdedel skulle vilja äta vegetariskt oftare och tio procent väljer medvetet bort kött. Hela 54 procent i Sverige äter eller vill äta mer vegetariskt.

Det kommer man nu att kunna göra på McDonald’s, i alla fall under en begränsad testperiod och om man är i närheten av Stockholm. Från och med 29 december och fem veckor framåt kommer restaurangerna på Södermalm i Stockholm att vara först ut med att erbjuda den nya burgaren Veggie El Maco. Burgaren är helt vegetarisk och ber man om att få den utan ost och sour cream-sås så har du en helt vegetarisk, vegansk variant. Den är alltså lakto-ovo-vegetarisk i sitt originalutförande.

Vegetarisk vegan VeggieElMaco meny

McDonald’s arbetar hela tiden med att utveckla den meny de har och med detta test vill man se hur denna vegetariska burgare tas emot. Anledningen till att man har valt just Södermalm är för att se att man kan hantera det i köket. Kedjan har  två olika kök och båda finns representerade inom detta område.

Det återstår att se hur väl det tas emot, förhoppningsvis väl. Att det blir mer lättillgängligt med vegetarisk kost är verkligen bra, som alltid så handlar mycket om hur enkelt det är att tillgå. Att vegetariskt ökar beror givetvis på ökad efterfrågan men går även hand i hand med att det blir enklare att få tag på.

Sedan tidigare finns vegetarisk burgare och wrap hos McDonald’s och man kan bara hoppas att nykomlingen El Maco blir bestående på menyn. De restauranger som kommer att sälja nya vegoburgaren är Slussen, Götgatan, Hornsgatan, Folkungagatan och Liljeholmen.

3 kommentarer på “Stockholm först i världen med McDonald’s nya vegoburgare

 1. Pingback: Nyårskrönika 2015 | Vego Eco

 2. Jag bara ”huuuur kan jag ha missat den här burgaren?”
  Men sen skrev du att det var djurmjölk i osten. Det är ju inte vegetariskt. Som du skriver först i mitten av inlägget är den lakto-vegetarisk, alltså innehåller vegetabilier OCH mjölk. Mjölk är inte vegetariskt.
  Vegetarianer äter bara växter.
  Veganer äter en vegetarisk kost plus utnyttjar inte djur i andra delar av livet, t.ex. bär inte päls, läder eller skinn, använder inte smink som är testat på djur etc.
  Du kan vara vegetarian och ha skinnskor. Skillnaden ligger inte i mjölken. Ingen av dessa personer konsumerar mjölkprodukter.
  Det hörs på ordet, _Vegetar_ian, växtätare.

  • Exakt, vad bra du beskriver. 👍🏼 Det är ungefär det som ofta skrivs här på Vego Eco så då är vi rörande överens. Hejar på Reklamombudsmannen när de fäller vilseledande benämningar 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: