Vegorätt, vegetariskt matprogram

Så har det till slut offentliggjorts, i januari får vi äntligen ta del av Sveriges första vegetariska matprogram. SVT utlovar 100 % hälsosamt och naturligt, allt presenterat av programledarna Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn.

Många är vi som förfärats över det köttiga i otaliga program på allsköns kanaler som sköljer över oss. Med ett ökat intresse för vegetarisk kost och ett klimathot hängande över oss kan man inte annat än undra varför det inte lagas mer vegetariskt i programmen. Men SVT råder nu som första kanal bot på det med programmet Vegorätt. Man ska bli inspirerad till god, vegetarisk mat på ett helt nytt sätt att använda olika råvaror på. En ”ögonöppnare” där programledarna gör ”lemonad av björkblad, kokar marmelad på ogräs och gör kapris av fläderbär”.

Detta ska göras med mycket passion och roliga upptåg. Hoppas verkligen det! Om det inte är riktigt underhållande och ser både väldigt enkelt och gott ut är jag rädd att detta snarare kan skrämma än inspirera. En inbiten köttätare kanske inte blir mest lockad till vegomat om man erbjuder ogräs och blad. Det är lätt att skrämma bort folk med den beskrivningen men låt oss hoppas att det snarare orsakar snack så att fler dras till det och att utlovad inspiration levereras.

Programledarna Elenore Bendel Zahn och Karoline Jönsson Vegorätt

För visst behövs detta, så håll tummarna för bra program. Här är det dessutom vegetariskt på riktigt (sånär som på honung och bipollen). För det ordet har blivit så urvattnat senare år att det snarare är regel än undantag att påpeka att man inte vill ha något animaliskt när man är vegetarian. Så eloge för detta! Ser fram emot vidare info kring programmet som lite pepp inför, varför inte en julspecial inför säsongsstarten för att inspirera till en lite grönare jul bland alla grisfötter och köttbullar?

Fram till programstart är programledarnas tips samma som tjatas om på Vego Eco, välj någon/några dagar i veckan att äta vegetariskt. Testa, det är bara så man vet vad man gillar – eller hur? Det gäller ju oavsett vad man äter. En enkel start innan programstart där man ska få grillning, fredagsmys, pasta mm är att enkelt omvandla sina gamla favoriter till vegetariska diton om man har svårt att våga sig på helt nya saker. Här finns tips på alternativ och här finns en massa recept.

Vegorätt har premiär den 19 januari kl. 20.30 i SVT2 och SVTPlay.

Foto: Mattias Ankrah/SVT

2 kommentarer på “Vegorätt, vegetariskt matprogram

  1. Pingback: Nyårskrönika 2015 | Vego Eco

  2. Pingback: Hälsosamt med Vegorätt | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: