Ny märkning, Från Sverige

I köttskanalernas spår har allt fler blivit intresserade av ursprunget på det de äter. Nu ska det bli lättare att välja svenskt tack vare en ny märkning.

Den nya frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige lanseras med en egen symbol i blått och gult. Enligt inititivtagarna Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och LRF som gemensamt bildat bolaget Svenskmärkning AB är märkningen ett svar på konsumenternas ökade efterfrågan på svenskproducerade livsmedel. Men även ett sätt att hjälpa till att säkra tillgången på svenska råvaror i framtiden. “Från Sverige är en tydlig märkning som gör det enklare att hitta livsmedel, råvaror och växter med svenskt ursprung i butikerna” säger Maria Forshufvud, vd på Svenskmärkning AB.

Kunskap och inspiration kommer att ges via frånsverige.se där även livsmedelsföretag kan ansöka om att få märka sina produkter. Kriterier som ska uppfyllas för märkning med Från Sverige är att alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige, odling ska ha skett i Sverige, all förädling och packning ska ske i Sverige samt att sammansatta produkter, det vill säga en produkt med minst en tillsatt ingrediens, ska minst 75 % av färdigvaran vara svensk. Kött-, ägg- och mjölkråvara ska alltid vara 100 % svenskt, även som ingrediens i en produkt.

Från Sverige

Visst är det bra med en märkning som gör det enklare att uppmärksamma ursprung, i synnerhet animaliska produkter. Svenska animalier är bättre än internationella som i regel har sämre djurskydd och använder mer antibiotika. Men just därför  – satsa hellre på vegetabiliska alternativ.

2 kommentarer på “Ny märkning, Från Sverige

  1. Blir man otroligt glad att veta att Svenska animalier är bättre en internationella. Att använda antibiotika på djur är inte bra för oss. och vi ska satsa på vegetarisk mat. Vi ska vara glada att det ska finnas fler jobb i Sverige, vi ska även veta vad vi äter. Projektet är faktisk bra.

  2. Pingback: Matkassen 2030 visar framtidens mat | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: