Matkassen 2030 visar framtidens mat

I veckan arrangerades mateventet Matprat, en dag fokuserad på mat, dryck och hälsa med framtidsspaningar och intervjuer med branschprofiler. Mat är ett av de områden som har stor påverkan på både klimat och hälsa vilket diskuterades i en intervju med Åsa Domei på plats under dagen.

Matens stora inverkan på klimatet är bakgrunden till att rapporten Matkassen 2030 har gjorts. Den visar hur vi bör konsumera och producera mat för att skapa en hållbar framtid. Tacos och köttfärssås kommer fortfarande vara populära rätter på matbordet, men med mer klimatsmarta och hälsosamma inslag.

Peak meat nått?

Åsa Domei, ansvarig för miljö och socialt ansvar på Axfood, berättade om den rådande vegotrenden där hon sa att den “vegetariska fösäljningen skenar”. Härligt att höra, bra för hälsa och miljö. Hon trodde att vi kanske har nått peak meat nu. En kan se en tydlig trend världen över att mer utvecklade länder drar ner på köttkonsumtionen, med hälso- och miljöfördelar.

Kött blev billigare i och med EU och försäljningen gick upp me nu syns en nedgång. Även om kött fortsättningsvis finns med i bilden för många är det kanske på väg att bli lite mindre portioner eller mer av en krydda. “Lite mer som när jag var liten, man får äta sig mätt på tillbehör, inte på själva köttet” som hon uttryckte det.

Och det är en av de saker som vi bör komma ihåg när vi möts av motstånd av köttvurmare som tycker att deras frihet hotas när vi talar om vikten av att dra ner på kött. En rejäl minskning skulle innebära att vi faktiskt bara återgår till nivåer vi låg på för inte alls så länge sedan.

Svenskt, eko och vegetariskt

Vi bör även tänka på vad för kött det är vi väl äter, Åsa hoppas att vi väljer kött som är bättre val, svenskt ekokött. Det handlar mycket om svenska mervärden, viktigt att kött produceras så att djurvälfärden inte blir lidande, användning av antibiotika etc. Något som är svenska mervärden, vi bör behålla och utveckla mervärden och satsa på förädling och innovation. Här nämndes även den nya märkningen Från Sverige som Åsa tycker är jättebra.

lagesbild-matkassen-2030

Åsa avslutade samtalet med en kommentar om all vegetarisk färdigmat som kommer. Något som Vego Eco ofta svarar när det frågas om varför det ska komma sådana produkter, “bara för att du är vegetarian betyder det ju inte att du alltid vill laga allt från grunden, du kanske bara vill steka på en burgare”. Precis, även de som inte äter kött bör kunna få unna sig lyxen att få till en snabb måltid – det kan omöjligt få vara bara köttätarnas privilegium.

Matkassen 2030

Så hur är framtidens matkasse? Tre konstateranden för en mer miljövänligt matmiljö som alla enkelt kan följa:

  1. ät vegetariskt
  2. om du väljer kött; välj svenskt och eko
  3. släng inte mat

Rapporten som gjorts, Matkassen 2030 – En hållbar livsmedelsstrategi för Sverige, uppmanar näringsliv, politiker och konsumenter att agera tillsammans för att konsumenternas matkassar om några år ska ha ett betydligt mer hållbart innehåll än dagens matkasse.

Rapporten presenterar en mängd förslag som visar hur vi genom att förändra och utveckla konsumtion och produktion av livsmedel kan nå visionen om en mer hållbar framtid. Några av förslagen är att sätta ett politiskt mål för den ekologiska konsumtionen inom offentlig sektor, inrätta ett industriforskningsinstitut som bidrar till innovation och utveckling av framtidens livsmedel och att anta ett nationellt mål för att halvera matsvinnet till 2030.

Här finns hela rapporten att ta del av med tips och fakta om vad vi kommer äta i framtiden och hur vi tillsammans kan bidra till en mer hållbar livsmedelssektor. Således intressant läsning för både privatpersoner och näringsidkare.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: