Årets matbluff 2015 korad

Åkta varas nyinstiftade utmärkelse Årets matbluff är nu korad. Med knapp marginal utsåg närmare 6 000 personer Valios laktosbluffande till vinnare 2015.

Valio som har sålt laktosfri kefir dyrt till laktosintoleranta, samtidigt som man i hemlighet sålt exakt samma laktosfria kefir billigt i det vanliga sortimentet har uppenbarligen stört många. Tidningen Hungers avslöjande av detta uppenbara lurendrejeri tog företaget till vinnarplats. Bakgrunden är att man som marknadsledande inom laktosfritt även ville slå sig in på den ordinarie mejerimarknaden och tog denna fula genväg.Årets matbluff 2015 Kefir

Det Valio gjorde var att sälja både laktosfri Kefir och “vanlig” men med exakt samma innehåll. Detta var inget som gick att uttyda på förpackningen där man istället valt att utelämna ”laktasenzym” i ingrediensförteckningen och även laktoshalten. Däremot en fin prisskillnad på fem kronor där de laktosintoleranta alltså ska punga ut med mer pengar för samma vara.

“Vi tycker att det är viktigt att lyfta fram och sätta press på företag som lurar konsumenterna” säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare och tf ordförande för Äkta vara, som delat ut utmärkelsen för första gången.

Valio meddelar efter utmärkelsen att de berörda produkterna utgår ur sortimentet. ”Oavsett så beklagar vi innerligt om konsumenter känt sig lurade – det har aldrig varit vår intention. Vi har vidtagit en rad åtgärder för att garantera att något liknande inte sker i framtiden och vi hoppas och tror att konsumenterna känner sig trygga med detta,” säger Linda Öhman, Kommunikationschef på Valio Sverige AB.

Lämna ett svar

%d