Vagabond lanserar veganska skor

I ett led att nå en klimatsmart skoproduktion presenterar Vagabond inför våren 2016 den nya serien Non animal. Denna nyhet är veganska skomodeller där man fokuserar på alternativa material som är producerade helt utan animaliska produkter.

I denna nya serie lanseras skor där både material och lim är helt fria från animaliska tillsatser. Projektet går under Vagabond Atelier där idéerna drivs av innovation och kreation ur ett hållbart perspektiv och där man arbetar med produktutveckling utanför Vagabonds ordinarie kollektioner.

“Non animal är ett resultat av en ökad efterfrågan från våra kunder på olika marknader. En del av vår målgrupp söker aktivt ett alternativ till skinn, vilket vi vill hörsamma. Vi tror på medvetenhet kring konsumtion samt en öppenhet för alternativa material inför framtiden” berättar Anna Fahle Björcke, Brand Manager på Vagabond.

Skorna är tillverkade av ett syntetiskt material och har en innersula av kork för att få naturmaterialets funktion och extra komfort. En betydande del i processen har varit att ta fram ett icke-animaliskt lim med samma egenskaper och hållbarhet som de lim man idag använder vid skoproduktion.

Ny serie Vagabond vegan

Bilder från Vagabonds hemsida

Företagets nya serie har även resulterat i andra delar där man satsar på klimat och hälsa. “Vi försöker på olika sätt förbättra hållbarhetsarbetet inom vår koncern och därför initierar vi även Meat Free Monday från och med januari, både ur ett klimat- och hälsoperspektiv” säger Anna Fahle Björcke.

Det är initiativ som dessa som verkligen inger hopp för framtiden. Att globala varumärken tar ställning genom att faktiskt agera – både via produktutbud och förändringar inom företagskulturen – sänder starka signaler till både allmänhet och andra företag. Precis som Max nyligen satsade på grön meny får man hoppas att Vagabonds satsning innebär att fler följer efter. Företag behöver för miljön och djuren ställa om till en smartare produktion och konsumenter får på detta sätt både upp ögonen för denna fråga och de som redan vill gå denna väg får det lättare att göra det.

Non animal lanseras mars 2016 i Vagabonds egna konceptbutiker och på vagabond.com och förhoppningen är att Non animal ska vara ett bestående inslag i Vagabonds utbud. Kollektionen består av 5 olika modeller för dam. De som vill unvika animalier vid köp av skor har det inte alltid helt lätt, det är inte ett utbud som det flödar av i gängse skobutiker. Greenlaces är ett företag som är helt inriktat på detta där det finns flera märken och man behöver inte fundera över om något val som görs i den butken är bra eller dåligt. Hela utbudet är veganskt och har därmed inte orsakat djur någon skada. Miljön brukar även den dra en vinstlott när man gör saker vegetabiliskt.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: