Earth Hour – Världens största klimatmanifestation

Lördag 19 mars 2016 klockan 20.30-21.30 är det dags för Earth Hour, världens största miljömanifestation. Ett sätt att samlas för att skydda planeten och sträva för att vi tillsammans kan uppnå en fossilfri värld.

Earth Hour startade 2007 i Sydney, Australien, med hopp om att vi skulle kunna ta ställning mot klimatförändringarna. Inspirationstimmen var tänkt att bli ett tillfälle för människor, oavsett ålder, kön, kultur eller religion att samlas kring för att skydda planeten. För varje år har manifestationen sedan vuxit och engagerar numer hundratals miljoner supportrar, individer och organisationer i fler än 7000 städer i över 172 länder över hela världen. Gigantiskt och en fingervink om hur många som verkligen bryr sig om vår miljö.

Världens största klimatmanifestation

Kampanjen är idag världens största klimatmanifestation och viktig för att lyfta klimatfrågan till världens ledare och sätta press på dem. “Med COP21 har vi nu ett internationellt klimatavtal, som slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under 2 grader. Det är en historisk överenskommelse för människor, djur och natur. Men det räcker inte med avtalet, vad världen nu gör de kommande åren är helt avgörande för klimatet. I år handlar Earth Hour om hur Sverige ska vara med och bidra till en 100 procent fossilfri värld. Tillsammans är det faktiskt möjligt, men politiker och andra beslutsfattare måste agera omgående” säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

60 Earth Hour WWF

Vi har alla både ansvar och även stora möjligheter att påverka miljön. Våra konsumtionsval kan göras smarta och bidra till en klimatsmartare värld, men framför allt måste politiker ta i med hårdhandskarna. Även investerare och företag måste fatta beslut som gör det enklare att leva och konsumera klimatsmart.

100 procent fossilfri värld

I samband med Earth Hour 2016 kommer WWF att presentera för Sveriges regering hur de bör agera för att vi ska kunna uppnå en 100 procent fossilfri värld. “Bland annat bör Sverige sätta mål om ett energisystem med 100 procent förnybar energi till år 2030 och skyndsamt införa en klimatlag” säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF.

På WWFs kamapnjsida finns tips till dig som privatperson, man presenterar t.ex. en meny med klimatsmarta recept. Där finns bland annat pumpasoppa, rödbetscarpaccio och Oumph-fylld paprika, låter fantastiskt gott. Här hittar du hela menyn och till efterrätt föreslås Leilas Silky Vegan Chocolate Mousse Pie. Kan väl knappast bli fel?

Små, enkla förändringar

Välja vegetarisk/vegansk kost är ett mycket effektivt och enkelt sätt för att minska din klimatpåverkan. Andra saker man kan göra är att se hur man står sig gällande klimatvärstingarna biffen, bilen, bostaden och börsen. Små saker i din vardag kan göra stor skillnad för vårt klimat.

Det behöver inte vara så mycket svårare än så för dig som privatperson, det stora ansvaret att driva på för förändringar i större skala, bryta gamla normer och införa styrmedel, det är det hög tid att våra politiker tar tag i. Ordentligt. Både de och vi kan för att visa att vi bryr oss om dessa frågor släcka den 19:e mars klockan 20.30.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: