Panta saftflaskor!

Nu ska vi panta mera! Precis som pantareklamen uppmanar oss att göra vill nu Orkla Foods Sverige som en del i sitt hållbarhetsarbete bidra genom att införa pant på plastflaskor.

Att ha pant på flaskor bidrar till att minska nedskräpningen i naturen och sparar samtidigt energi. För att bidra till en bättre miljö inför man därför en pant på samtliga 31 produkter i dryckessortimentet från BOB och FUN Light. Koncentrerade drycker är undantagna från lagkravet att ingå i ett retursystem och valet att ansluta dem är frivilligt. ”Nu ser vi fram emot att tillsammans med Orkla Foods Sverige ytterligare öka återvinningen och få svenskarna att panta mera”, säger Bengt Lagerman, vd på Returpack. I april kommer de nya flaskorna med pantsymbolen att komma ut i butik.

Sverige är idag ett av världens bästa länder på att panta. Däremot inte lika bra på att sortera plastflaskor utan pant och mycket går därför till förbränning. Cirka 90 procent av alla de plastflaskor som ingår i pantsystemet pantas och blir till ny plast så det har onekligen en stor inverkan på mängden man får tillbaka jämfört med 35 procent som återvinns av de plastflaskor som inte har pant.

Så här mycket energi sparar du enligt Returpack om du pantar PET-flaskor:
34 små flaskor motsvarar en varm dusch i 10 minuter
2 flaskor motsvarar att kolla på en långfilm i två timmar
13 flaskor motsvarar att använda en bärbar dator i en månad (75 timmar)

Detta initiativ borde onekligen öka återvinningen och få oss att panta mera. Men det är inte bara plast som bör återvinnas, vill du ha mer tips och information om återvinning kan du kolla in myter om återvinning och ta chansen att bidra till ett mer hållbart samhälle.

Lämna ett svar

%d