(Kli)mat-smart, att vara smart med mat

Vi behöver bli bättre på att ta vara på våra resurser, konsumera mindre och bättre. Detta gäller givetvis även kosten som är en av de områden som har väldigt stor miljöpåverkan. Ett enkelt sätt att bidra är att inte slänga mat. 

Det har kommit många bra initiativ sista tiden. Matbutiker som ger bort mat istället för att slänga, ”fula” grönsaker till försäljning men mycket handlar även om att både industri och privatpersoner tar hand om den mat de väl köper och lagar.

Quorn som förra året tog ett steg mot större miljömedvetenhet genom att lansera veganska produkter riktar även de in sig på detta område med uppmaningen att bjuda in till restfest. En barnfamilj slänger i snitt mat för 4 000 – 6000 kronor på ett år. Galet förstås när man kan äta upp den istället.

Med recepttips på hur du kan ta tillvara på maten vill de uppmärksamma hur enkelt det är att ta vara på sina rester. För så är det ju. Att äta matlåda med samma mat nästa dag klarar de flesta men vill man variera sig mera så går det fint att kombinera resterna med annat för att få nya rätter. Har du färssås kvar? Addera bönor, chili och spiskummin så har den chili con carne. Vegetarisk förstås! Fyll ett pitabröd med grönsaker och biffar, bitar eller vad du kan ha fått över. Superenkelt och du gör miljön en stor tjänst. Precis som din plånbok.

Pita med Quorn Bitar

Det går även utmärkt frysa in mat om du inte har tid eller lust att göra någon ny rätt av just för tillfället. Är det bara lite mat, spara ändå. Det passar garanterat ihop med något annat lite som blir över en annan gång. Och har du barn är det ju perfekt med små portioner att ha tillhands vid tidsbrist då lunch snabbt behöver komma på bordet. Går även att mixa och frysa in i pytteportioner om du har riktigt små barn, mer tips om det hittar du här. Fler tips för att sluta slänga mat finns under taggen matsvinn här på Vego Eco.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: