Nomineringar till Guldråttan 2016

I veckan presenterade Djurens rätt vilka som nominerats till djurrättspriset Guldråttan. Priset instiftades 1987 och delas ut till de som gjort en exceptionell insats för djuren under det gångna året.

De nominerade är en blandning av kostrelaterad verksamhet, djurvård, upplysning och teknik. På kostsidan är det Ultuna mejeri som bidrar till att stilla många veganers längtan efter ost. De har sedan starten 2014 producerat dessertostar av cashewnötter och med råvaror från växtriket och gamla hantverksmässiga metoder har de bevisat att det går att göra ost utan att varken natur, människor eller djur behöver skadas i produktionen. “Jag tror att om man kan göra det lättare och bekvämare för folk att bli veganer så blir det lättare att ta till sig av djurrättsfrågor” säger Cecilia Tilli, VD Ultuna mejeri i ett pressmeddelande i samband med nomineringen.

Bioteknikföretaget SenzaGen har utvecklat en ny metod för att allergitesta kosmetika och andra kemikalier. Metoden använder odlade människoceller som modell för ett immunsystem som testas för reaktioner. Att kunna köpa produkter som känns säkra men utan djurtester är en önskan som de flesta torde instämma i. SenzaGen menar att framtidens vetenskapliga och medicinska utveckling inte ligger i djurtester. “Alternativ till dagens djurförsök är framtiden, och kommer i ökande utsträckning behövas för att minska kemikaliebelastningen på vår miljö och våra kroppar” säger Malin Lindstedt på SenzaGen.

Föreningen Gotlands Djurfristad nomineras för sitt omhändertagande av djur. De tar emot och omplacerar avlivningshotade, vanvårdade och övergivna sällskaps- och lantbruksdjur. De bedriver djurrätt i praktiken och gör en stor insats för att lyfta lantbruksdjuren som de individer de är.

Nomineringar_Guldrattan_2016

Den fjärde nomineringen går till Ola Waagen och Frank Nervik som med sin dokumentär Under pälsen visar vad som pågår bakom pälsdjursfarmernas stängda dörrar. Trots hårt motstånd har de på filmfestivaler och i nationell tv lyckats nå en bred publik och lyckats ge en röst till miljoner utsatta pälsdjur.

Omröstningen genomförs bland Djurens Rätts cirka 40 000 medlemmar och pågår fram till den till 10 april. Vinnaren kommer att presenteras på Djurens Rätts rikskonferens i Stockholm den 14-15 maj. Förra årets vinnare var Oatly.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: