Matbarometern om svenskars matvanor

Förra veckan presenterades Matbarometern, en undersökning om svenskars matvanor och ovanor. Samtidigt gavs en del fakta om mat och hälsa globalt där övervikt är en av de stora hälsoriskerna.

2 miljarder människor globalt är överviktiga, detta innebär att 39 procent av den vuxna befolkningen är överviktig. Det beräknas vara fler som dör av detta än krig och terrorism i världen. I Sverige är cirka 14 procent feta och det är vanligast bland män.

Samtidigt lever cirka 795 miljoner människor utan tillräckligt med mat och den motsägelsefulla insikten att undernäring och övervikt har tenderat att mötas. Människor är undernärda och feta eller överviktiga på samma gång. Detta då man konsumera mat med högt innehåll av fett, socker och salt samtidigt som det saknas tillräckliga nivåer av näringsämnen.

Dieter

Vikten är en fråga som engagerar många, enligt Matbarometern följer var tredje vuxen svensk någon slags diet. Viktminskningsdieter och 5:2-dieten är populärast där 47 procent anger hälsa som anledning att följa en diet och 37 procent vill gå ner i vikt.

Vill ni ha ett tips som garanterat fungerar? Ät normala mängder, uteslut eller minska kraftigt på animalier – framför allt kött – och rör på dig ibland. Det funkar! Kalla det diet eller inte, miljödieten kallas det i den nyutgivna boken med samma namn (läs mer om den här).

En börda att laga mat

Intresset för mat är onekligen stort, samtidigt säger 72 procent av männen och 82 procent av kvinnorna att de tycker det är jobbigt att laga middag i veckorna. Färre män alltså, så då tycker de inte att det är jobbigt? Nåja, andelen män som lagar middagen själva är långt färre än kvinnorna. 30 procent av kvinnorna medan bara 16 procent av männen gör det.

Hur ofta lagar vi vår egen middag?

Jobbigt eller inte oavsett kön, att laga mat kan möta motstånd men tack och lov visar Matbarometern att svenskarnas matvanor har blivit hälsosammare med mer grönsaker och mindre kött.

Framtiden?

Det finns en oro för hur vår framtida livsmedelsindustri kommer att se ut. Tre av tio oroar sig för att maten inte kommer att räcka till alla i framtiden. Det är helt onödigt egentligen, det är inte bristen på mat som är problemet, det är hur den används. Maten skulle räcka om vi inte slängde så mycket och om den som producerades gick oss till människor. Det är ett stort slöseri på resurser att föda upp en gigantisk animalieindustri istället för att använda den direkt till människoföda. Det är ohållbart att det kommer ut så lite animalisk mat från allt vegetabiliskt som odlas.

Så vad har framtiden för oss, vad är nyckeln till hälsa? Startar med vår miljö, det hänger samman och förhoppningsvis kommer detta samband att bli tydligare och lyftas fram mer framöver.

Producenternas ansvar

Hos Nestlé har man börjat att “renovera” en del produkter för att få ett mer hälsosamt resultat. Man har minskat på sockermängden och tagit bort transfetter i många produkter. Något man kommer att fortsätta med för att “renovera” större del av produktutbudet.

Utöver det följer man med de trender som märks nu där de främsta är vegetariskt, eko och glutenfritt. Härligt om det vegetariska fortsätter! Enligt en annan undersökning nyligen, Sustainable Brands Index, så ser den vegetariska konsumtionen trevligt nog ut att öka framöver.

Normer

Att man både ur hälso- och miljöperspektiv inser att vi behöver mer grönt och mindre animaliskt och kemikaliepreppade produkter är på tiden. Vad vi har kvar att jobba med är normerna. En intressant presentation som Matbarometern flankerades av en “nyttig” frukost. Det kanske den var, nyttigare än ägg och bacon men fortfarande fokus på animaliskt. Det blir motsägelsefullt att pusha för vikten av hälsosam och miljövänlig kost och servera mejeriprodukter som är en av de värsta bovarna näst efter kött.

Samma sak var det med den proteinersättning som man presenterade för äldre. Detta tillskott innehöll mjölkprotein och varför var det ingen från Nestlé-teamet som kunde svara på. Inte heller varför det inte fanns något helt vegetariskt mer än jos att förtära vid frukosten. Det kan ses som ett lyxproblem – ät hemma tänker ni. Jodå, det är inte problemet, det är motsägelsefullheten i att deklarera sin inriktning på hälsa och miljö men ändå stenhårt omfamna animalienormen. Hoppas vi får se den mjukna snart.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: