Medvetenheten för hållbarhet ökar

Medvetenheten om hållbarhetsfrågor fortsätter att växa och blir en allt viktigare del i alla de nordiska länderna. I veckan presenterades vinnarna av Sustainable Brand Index 2016 som visar att de som diskuterar detta ökar.

Engagemanget i frågan stiger i alla nordiska länder varav Sverige har det högsta antalet av konsumenter som talar om hållbarhetsfrågor. Där ser man en höjning från 66 procent 2015 till 72 procent 2016. Samtidigt minskar antalet som inte talar om detta alls vilket starkt visar att hållbarhet inte längre är en fråga som berör få utan välbehövligt har kommit att inta en mer normaliserad position med fler som är engagerade och insatta.

Trender inom hållbar kommunikation

Man kan fortfarande se olika trender inom hållbarhetskommunikation. De som inte bryr sig, de som är “lagom” och tycker att det kan vara lite intressant, de nyfikna som är intresserade och vill veta mer samt de riktigt hängivna. Detta och det index som tagits fram grundar sig på en studie med 30 000 intervjuer. 740 olika varumärken inom 19 industrier i alla nordiska länder är inkluderade.

Köttet på tillbakagång

Alla konsumtionsområden påverkar klimatet på olika sätt och vi kan alla göra något för att minska våra utsläpp. Kosten är ett område där man enkelt kan minska genom att äta vegetariskt. Därför är det väldigt positivt att man kan se en ny trend där man är emot köttkonsumtion. I Sverige planerar 23 procent att äta mindre kött under de kommande sex månaderna. Man tror att denna siffra kommer att öka samtidigt som detta även drar med sig mejerikonsumtionen i samma veva. Låter mycket hoppfullt!

Consumer opinions on meat consumption

Vego populärt

En av de som hjälper till att bidra till att vrida konsumtionen från kött till vegetariskt är Max. De fick också utdelning i denna studie då de tack vare sin satsning på vegoburgare utsetts till ”Årets insats inom hållbart varumärkesbyggande”. “Vi är otroligt glada över den här utmärkelsen och ännu gladare över den succé som vegoburgarna har blivit. Green-familjen är Max mest framgångsrika lansering någonsin, både vad gäller uppmärksamhet och försäljning. Att vi skulle kunna få så många att välja vego var mer än vi hade vågat hoppats på” säger Christoffer Bergfors, Max Sverigechef.

Det lönar sig alltså att satsa på vego! Detta är ett bättre val för både hälsa och miljö och kan företag även se att det är långsiktigt varumärkesbyggande borde vi kunna få se fler exempel komma efter Max. Deras mål för de nya gröna burgarna var att var femte måltid på Max ska vara något annat än rött kött år 2020. Det visade sig vara ett lågt satt mål och man har nu höjt ambitionen och satsar på att var tredje måltid ska vara vitt eller grönt kött.

På livsmedelssidan så tar Coop hem vinsten som den mest hållbara matkedjan inom dagligvaruhandeln, de intar även en andraplats på den totala listan. Under 2015 lyfte deras ekoandel till rekordnivån på 9,2 procent. Vad som säkert bidragit till detta är Ekoeffekten som Coop genomfört och man har även börjat sälja knasiga grönsaker.

Vill man dyka ner i i listor och statistik över detta kan man läsa hela Sustainable Brand Index 2016 här.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: