Hur ekologiska är cafékedjorna? Lista på bästa och sämsta

Naturskyddsföreningen har granskat de sex största cafékedjornas utbud av ekologiskt. Som ett av världens mest kaffedrickande folk är det onekligen en viktig fråga där de vill hjälpa konsumenterna att hitta rätt. Resultatet är att Espresso House som är Sveriges största cafékedja är i särklass sämst på att erbjuda ekologiskt.

Sorgligt minst sagt. De borde visa framfötterna och med sin ledande position även vara ledande gällande det ekologiska utbudet. Bäst är istället Barista och Condeco som hamnar i topp.

Vilket kaffe vi väljer att dricka påverkar djur, natur och livet för 200 000 människor som arbetar i kaffeodlingarna. Genom att välja ekologiskt får man kaffe som odlats utan kemiska bekämpningsmedel vilket i sin tur innebär att det inte läcker ut några miljögifter i vattendragen. Odlare och lantarbetare slipper att utsättas för hälsorisker och samtidigt är du även snäll mot dig själv genom en minskning av mängden kemikalier i din kropp.

Naturskyddsföreningens undersökning omfattar de sex största kafékedjorna i Sverige, dvs Espresso House, Wayne’s Coffee, Coffeehouse by George, Barista, Starbucks och Condeco.

Ekologiskt_kaffe

Delad första plats: Barista och Condeco serverar båda endast ekologiskt kaffe och mjölk samt erbjuder annan ekologisk fika. Barista har t.ex. över 100 ekologiska produkter och Condeco bakar själv Sveriges enda dubbelcertifierade chokladmuffins (både ekologiskt och Fairtrade). “Båda kafékedjorna har överlag ett väl utvecklat hållbarhetstänk” meddelar Naturskyddsföreningen.

Andra plats: Coffee House där allt kaffe som erbjuds är KRAV-märkt.

Tredje plats: Wayne’s Coffee som dock tagit tag i frågan och nu ska byta till ekologiskt kaffe. De har nyligen blivit KRAV-märkta och arbetet att introducera enbart ekologiskt kaffe ska vara genomfört nu.

Fjärde plats: Starbucks servering består av enbart oekologiskt. De använder dock en egen miljöcertifiering, som tagits fram i samarbete med miljöorganisationen Conservation International men denna är inte alls så långtgående som de krav som ställs för ekologiskt. Till exempel tillåts bekämpningsmedel men de har vissa produkter som är Fairtrade-märkta. Rejäl bättring behövs alltså.

Femte plats och det allra sämsta alternativet: Espresso House. På Sveriges största cafékedja säljs inget ekologiskt kaffe, de är den enda kedjan som inte har någon miljöcertifiering alls på kaffet. Att som störst i branschen inte alls ta något ansvar för vilken inverkan deras försäljning har på miljön är rent häpnadsväckande. Vad sägs om att vi alla bojkottar tills de förstått vikten av detta?

Hos Naturskyddsföreningen kan du läsa mer om skillnaden mellan ekologiskt och oekologiskt kaffe om du inte redan har koll på det. Gör det i så fall så kommer du inte vilja konsumera mer oekologiskt efter det.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: