Boken Naturligt snygg guidar dig till bättre hudvård

Copyright/fotograf: Nicolina Knapp

Intresset för att detoxa sig från kemikalier växer. Försäljningen av eko ökar, vi vill i större utsträckning ha mat utan konstigheter och det börjar sprida sig till det vi ger kroppen även utifrån.

Boken Naturligt snygg ger en total genomgång av de olika produkter vi använder oss av för att vårda hud och hår. Under parollen “så gör du en grön skönhetsdetox” guidar Hanna Sjöström oss fram mot en kemikaliefri hudvård.

Hannah Sjöström är journalist och driver en blogg som handlar om hållbar skönhet och har nu givit ut sin första bok. Den tar oss genom hela den arsenal många använder sig av i sin dagliga hudvård. Med kapitel om kroppen, håret, deon, ansiktet, makeup, solskydd, hygien och dofter får man en skrämmande tydlig bild över hur mycket onödigt vi matar vår kropp med.

Varje kapitel innehåller en genomgång av vad de vanligaste produkterna innehåller, vad de kan ha för inverkan på vår kropp och vad man istället kan använda. Naturliga alternativ och tips på produkter eller andra sätt, som att till exempel helt skippa deo. Något som troligen rätt så få kan tänka sig.

Även om de flesta är mer eller mindre medvetna om att vi utsätter oss för många konstgjorda ämnen och kemikalier så är det intressant – och lite skrämmande – att ta del av historik kring hur något som torde vara så naturligt kom att bli så kemikaliskt. Att de dofter vi förknippar med ”rent” ofta handlar om något industrialiserat vi har lärt oss förknippa med det. Något som även gäller tvättmedel och andra produkter där dess lukt associeras med vad vi upplever är rent och luktar gott.

Tips på vilka ämnen vi bör undvika, som bisfenoler och parabener, samt hur vi ska välja i stället vävs in tillsammans med råd på hur vi kan få vår hud att må bättre. Förr fixade många sina skönhetsprodukter själva tack vare naturens resurser, det är långt ifrån den värld vi befinner oss i idag men där intresset börjar gro igen. Medvetenheten för hållbara och ekologiska skönhetsprodukter ökar men man kan uppleva att det är en djungel och inte blir man alltid särskilt klok av att stå och titta på hyllan med hudvård även om det är märkt med eko.

Make up-bild från Naturligt Snygg, copyright/fotograf: Nicolina Knapp

Copyright/fotograf: Nicolina Knapp

Hannas tips på vilka ämnen man ska undvika ger en liten hjälp men även guidning på hur du använder enbart oljor, skippar vägen via otaliga produkter. Men med det sagt inte alls så att du ska hålla dig till att bara mosa några örter hemma och lägga i ansiktet, något man kan göra om man vill men boken fokuserar ändå på att ge vägledning inom “vanliga” produkter men som är bättre val. Köptips med författarens favoriter avslutar en del kapitel.

För den som vill använda veganska produkter så är den naturliga vägen en bra väg att gå. Hanna tar inte alls upp något om detta, inte något om industrins inblandning i djurförsök eller ingredienser från djur. Det är lite synd för det är något som kan få ännu fler att vilja byta ut sina produkter mot bättre alternativ. Men ofta är det så att de naturliga, ekologiska produkterna tar helt avstånd från djurförsök och de animaliska ingredienser som finns stannar i regel vid bivax.

Boken avslutas med salongstips, gå på spa är en underbar känsla men som kan förtas av att det är en kemikaliestinn bas i verksamheten. Det ges även några recept på hur du kan göra egen hemmaspa med t.ex. råsockerskrubb, saltskrubb och kaffepeeling.

Bokomslag Naturligt snygg av Hanna Sjöström

Boken kan förutom att inspirera och vägleda fungera som ett uppslagsverk. Ett avslutande register och förteckning över ämnen och inköpssställen gör det enkelt och överskådligt. Sammantaget är det en bra bok att ta till för att komma igång med en naturlig hudvård. Den beskriver väl det som många skyller på är orsaken till att de inte använder naturliga produkter, att det inte funkar för dem. Men det gör det sannolikt, det krävs bara lite tid för kropp och hår att ställa om från det vi gjort oss beroende av.

3 kommentarer på “Boken Naturligt snygg guidar dig till bättre hudvård

  1. Pingback: Grattis till vinnarna! | Vego Eco

  2. Pingback: Fräschare med miljövänlig hudvård | Vego Eco

  3. Pingback: Naturlig näring för din hud | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: