Miljö och hälsa i Sommar i P1

Säsongens Sommar i P1 drog igång lagom till midsommar. Med en synnerligen sömning start av Metallicatrummisen Lars Ulrich har vi efter det kunnat höra personer berätta miljö- och hälsorelaterade tankar och erfarenheter.

Radioprofilen Annika Lantz gav ett program som var en blandning av känslosam väg med cancern hon drabbades av förra året. Ett program om sjuktdomen och hennes oro för klimatförändringar men givetvis när det kommer från henne med komiska drag och väl värt att lyssna på.

Störst fokus för vår miljö har vi hittills fått av miljöaktivisten Gunhild Stordalen som grundat stiftelsen EAT som arbetar för hållbar matproduktion i världen. Ett hängivet arbete hon har vigt sitt liv åt. Kostens påverkan på vårt klimat är enorm och därmed en av de viktigaste områden vi har att ta tag i för en hållbar framtid. Under FNs generalförsamling lanserades komponenter för fortsatt miljöarbete för att nå målen.

Med Gunhild får vi ett mycket intressant och samtidigt ett känslosamt program då berättelsen om hennes miljökamp vävs samman med hennes andra kamp; den mot den dödliga sjukdomen systemisk skleros hon drabbats av.

Gunhilds hängivna arbete för bättre miljö och hälsa, vilket handlar om en övergång till vegetarisk kost har förutom stiftelsen även blivit den livlina för henne själv då hon själv är så sjuk. Lyssna och ta del av denna berättelse om kampen för både liv och klimat. Där den stiftelse hon en gång grundat nu är det hon säger sig vara beroende av för att kämpa vidare med sin sjukdom.

Vårt klimat handlar ju om liv. Ändrar vi inte vårt sätt att leva snarast har vi inget liv att se fram emot. Att köttnormen gör att vi har ett gigantiskt klimathot och en folkhälsa som sett bättre dagar är tragiskt. Lyssna på Gunhild och välj vegetariskt framöver.

Och detta är något även Mattias Varela har insett. Han tar upp vikten av att äta vegetariskt om vi ska ha en framtid här på vår planet som i sitt program menar att det nog är det enda sansade beslut vi kan ta; att vara vegetarian. Att vi borde ta en titt på hur vi äter om vi ska ha en hållbar miljö. Yes, precis så är det.

Lämna ett svar

%d