Bidra till bättre miljö från soffan

Att bekämpa orättvisor och fixa klimatet är kanske inte världens enklaste men det är inte omöjligt. Som påpekats tidigare, även många små handlingar gör skillnad och det kan du vara en del av.

Genom att själv göra små bidrag till en bättre miljö minskar du inte bara din påverkan på miljön utan förändringen ger även ringar på vattnet. Det du gör bidrar till att inspirera andra, dina barn tar efter, kollegan och grannen blir motiverad till att ta efter.

Förändring börjar hos dig sedan kommer andra efter. FN har tagit fasta på detta att många upplever ett motstånd, att det kan upplevas som att det en gör inte spelar roll eller att det är för jobbigt. Men det lätta saker att förändra och göra till vardagsrutin som alla tillsammans gör stor skillnad.

De har samlat några tips på hur alla kan dra sitt strå till stacken och det utifrån latperspektivet, att vara en superhjälte från sin egen soffa.

Nivå 1, superhjälte från din egen soffa
Här handlar det om minsta möjliga ansträngning. Spara på el, stänga av från en huvudströmbrytare, skippa pappersräkningarna och sköt din dagliga ekonomi via nätbanken eller din mobil. Släck lamporna och prioritera produkter som är rättvise- och kravmärkta.

Nivå 2, vad du kan göra hemma
Tvätta och diska bara då maskinerna är fulla, ta snabbare duschar. Ät mindre rött kött, fågel och fisk, välj istället vegetariska alternativ. Och släng inte maten! Återvinn och köp ekologiskt.

Household hero

Nivå 3, vad du kan göra utanför ditt hem
Handla lokalt, stöd små företag och din närbutik, handla smart genom att planera dina inköp, köp krokiga, “fula”, grönsaker för att bidra till att minska matsvinnet. Cykla, gå eller använd allmänna transportmedel och ta med en egen kasse eller väska när du handlar och skippa plastpåsen.

Massor av fler tips finns i listan FN gjort som inspiration till hur du kan bidra till en bättre miljö. Hela listan med tips hittar du här.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: