Stoppa matsvinnet!

Massor av röd-gröna äpplen, något kantstötta

Nyligen hamnade jag i en konversation angående mat som slängs. En person berättade för mig hur hen tyckte det var så sorgligt att de slängde så mycket mat hemma. Mängder av frukt, grönsaker och annat som bara åkte rakt ner i soporna för att det låg och blev gammalt.

Jag reagerade förstås på detta, mat ska aldrig slängas! Frågade hur det kom sig och varför de inte tog hand om det. Kommentaren var att de inte såg någon användning för frukt som blivit fryst. All frukt som börjar bli gammal fryser jag in och använder sedan i smoothies eller glass. Men den familjen äter inte det och då blir ju användningsområdet förstås lite mer begränsat. Då blir ju den självklara följdfrågan varför man köper så mycket? Det fanns det inget bra svar på. Jag gissar att man passade på när det var bra pris eller dylikt.

Med detta i färskt minne och en stundande mathögtid som julen känner jag att jag måste påminna om att aldrig slänga mat. Köp inte mer än vad som är rimligt att ni äter om det inte är mat som ni tycker att ni har användning för även efter den varit fryst. Och under förutsättning att man har plats i frysen. Förutom dessa självklara saker så gäller naturligtvis även att konsumera mat som kanske har lite trist skal eller passerat datum, oftast är de hur bra som helst ändå. Kolla, lukta och smaka.

slängintematen.se så finns massor av tips gällande detta. De har även räknat ut att snittet för en fyrapersoners familj slänger mat för 3 000 – 6 000 kronor varje år. Det motsvarar ett t.ex. ett besök på tivoli varför de har en kampanjsida, Stoppa matsvinnet, där ställer man frågan om man har ett tivoli i kylskåpet. Testa där hur miljösmart du är och läs tips för hur man planerar sina matinköp och vad man kan göra för att minska sitt svinn.


Var snäll mot miljö och plånbok genom att värdesätta maten högre. Släng inte maten, stoppa matsvinnet!

4 kommentarer på “Stoppa matsvinnet!

  1. Pingback: Förbud att slänga mat | Vego Eco

  2. Pingback: (Kli)mat-smart, att vara smart med mat | Vego Eco

  3. Pingback: Bidra till bättre miljö från soffan | Vego Eco

  4. Pingback: Klimatforskaren uppmanar – sluta släng mat | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: