Digitalisering för framgångsrikt klimatarbete

Kan Sverige ta ledningen för fossilfri välfärd och hur ska det i så fall gå till? Är digitalisering ett sätt att nå framgång?

Klimatavtalet ställer både förväntningar och krav på Sverige. Med en digitalisering som kan bidra till innovativa lösningar för vårt klimat så kommer detta att möjliggöra att vi driver ner klimatavtryck och kostnad samtidigt som vi ökar nytta och affärsvärde.

Detta framkom under Almedalsveckan då Sustainable Innovation arrangerade ett seminarium där den digitala möjligheten var i fokus. Med en namnkunnig panel diskuterades digitaliseringens möjligheter till innovativa lösningar för vårt klimat.

Johan Rockström menade att det finns en outnyttjad potential här, dock att vissa kan uppleva det som utopiska mål. Det är dags att ställa om hur vi tänker kring detta område, ”vi måste byta hårddisk i skallen” som han uttryckte det. En innovativ grupp kan tippa majoriteten och Sverige kan därför vara med att driva en digital hållbar ekonomi.

Helena Forsmark som är ordförande IoT Sverige och Innovationschef på HiQ i Stockholm anser att det finns affärsnytta och enkelhet att hämta inom det digitala. Här kan vi hitta enkla lösningar som är hållbara på ett sätt så att det blir gångbart och ser en möjlighet att hitta det som funkar bra för olika individer eller företag.

Digitalisering för klimatarbete

Petra Dalunde, COO på Urban ICT Arena påpekade vikten av horisontalitet, det vill säga att göra saker på horisontalen istället för för att gå vidare på vertikalen. Något solklart svar på hur företag ska lyckas med en sådan förändring fanns inte, det blev mer som en uppmaning.

Digitaliseringen är disruptiv i sin natur vilket behövs för att gå vidare menade Stefan Henningsson som är Senior Advisor Climate Innovation på WWF. Med digitaliseringen kommer större möjlighet till konsumentmakt. Ge inte till de som investerar dåligt var hans uppmaning utan satsa på de som gör ”rätt”. Här ligger mycket i lösningen, med aktiva konsumenter som visar att hållbarhet ett krav kan de vara en stor bidragande faktor för att bidra till att uppnå hållbarhetsmålen.

Så alla ni som bidrar genom att höra av er till företag, fråga efter alternativ i butikerna, visar gott föredöme genom att cykla och välja vegetarsikt – fortsätt med det och berätta gärna om det. Att få höra av vännen eller kollegan vid lunchen att hen fått en ny favoritprodukt till sin lokala butik tack vare sin egen påverkan kan inspirera andra att haka på. Tillsammans kan vi uppnå mycket!

Innovativa lösningar där digitaliseringen bidrar till smarta sätt att förändra hur vi arbetar kommer att kunna förändra så mycket till smartare och mer miljövänliga alternativ. Hoppas verkligen att vi får mer av detta inom kort.

SparaSpara

En kommentar på “Digitalisering för framgångsrikt klimatarbete

  1. Pingback: Smart matkasse minskar matsvinn | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: