Vegetariskt, en inkluderande kost

Vad vi äter påverkar i mycket stor utsträckning vårt klimat och även vår hälsa. Så vad som serveras vid konferenser och sammankomster har väldigt stor betydelse men det handlar även om inkludering.

Vegetarisk mat är alltså att föredra för klimat, hälsa men givetvis även för djuren. Aspekten att göra platsen mer välkomnande och inkluderande för alla kommer automatiskt också att tillgodoses om en väljer bort animalier. Det säger sig självt, tas kött bort liksom ägg- och mjölkprodukter som många även är allergiska mot så finns direkt något som de allra flesta kan äta. Givetvis finns faktorer som nötter, gluten eller stenfrukter kvar men det är något som – förutom gluten – inte är så vanligt förekommande i det mest erbjuda konferens- och frukostutbudet.

Tack och lov börjar allt fler se detta, i alla fall ur en miljöaspekt. De tillfällen jag är på tillställningar så är det oftast lakto-ovo-vegetariskt som erbjuds när det är en aktör inriktad på miljö som är avsändare. I Almedalen var detta tydligt, organisationer som värnar om dessa frågor som Naturskyddsföreningen, ZeroMission och Sustainable Innovation m.fl. bjöd på vegetarisk eller lakto-ovo-vegetariskt. Mycket bra och förhoppningsvis något som kommer sprida sig till andra också, inte bara de som är miljöprofilerade.

Ett tips för större inkludering och ännu ett snäpp bättre för miljön är att utesluta även ägg och mjölk. Det finns verkligen ingen anledning att ha dessa ingredienser, det finns massor av bra alternativ baserade på vegetabilier istället för animalier. Genom att göra det har det direkt blivit möjligt för de flesta att ta, ingen behöver känna sig utanför, besvärlig och vinsten på flera plan är uppenbar.

Denna självklara syn mötte Naturskyddsföreningens besökare i Almedalen. Vid frågan om de visste vad det var för ingredienser i brödet vid frukosten blev svaret “Är det något speciellt du undrar över? De är helt veganska!” med ett stort leende. Sådär, hur enkelt som helst att göra frukosten tillgänglig för de allra flesta.

Veganfralla och Oatly smoothie

Så nästa gång du ska bjuda på något, i tjänsten eller privat, tänk på detta. Det blir så otroligt mycket enklare för alla. Genom att erbjuda vegetarisk mat, eller vegansk som det måste beskrivas för att det inte ska inkludera mjölk eller ägg numer, så förenklar du även för dig själv.

Härligt kämpat alla ni som hjälper till att lyfta vegetariskt och mota bort köttnormen bit för bit. Djurens Rätt, Vegonorm och Naturskyddsföreningen är bara några av de som hjälper till på detta området och gjorde ett toppenjobb i Almedalen, precis som resten av året också för den delen. Hoppas ni alla får en härlig vegosommar!

3 kommentarer på “Vegetariskt, en inkluderande kost

  1. På mitt jobb har en kollega börjat beställa veganska luncher till alla möten, efter att hon sett hur smarrig min tallrik ser ut. Överlag tycker jag det är en bra regel, att alltid välja vego när man beställer mat, en bra start för många som är osäkra på vad de ska laga själv.

    Min kollega är för övrigt ”lunchvegetarian” och väljer alltid vego, oberoende av vad hon äter till middag på kvällen sen med familjen. Baby steps… 🙂

    • Så bra! Det är just sådana steg som är så bra, kan inspirera många andra och kan gör så stor skillnad! 🙂 Heja, hoppas fler följer efter. (y)

  2. Pingback: Lycka kan vara en korv | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: