Lycka kan vara en korv

Korv med bröd, senap och ketchup

Tack vare intresset för vegetarisk mat har utbudet blivit rena festen jämfört med vad det var för bara några år sedan. Det är inte alls så svårt att få tag på längre och förvånade eller negativa svar möter en inte lika ofta.

Vad som dock kan vara problematiskt är när en som förälder befinner sig på platser där det som serveras består av varmkorv eller pizza, platser jag lärt mig räkna bort helt. Själv har jag svårt för korv alls och väljer helt enkelt att klara mig till senare men alla som har barn vet att det inte alltid är enkelt när tiden rusat iväg och frukt eller andra nödlösningar har tagit slut.

Vegoutbud på café

När vi idag var på just ett sådant ställe, ett café med servering av korv och pizza så noterade vi att det stod på menyn att det var “vegkorv” och “veganpizza”. Lät ju lovande men såg samtidigt grillen där korvarna låg. Inte lockande… Med tanke på barnens hunger så frågade jag ändå om det var så att de hade separat grill för vegkorven. Tappade bokstavligen hakan när jag fick svaret att de bara hade vegetarisk korv så det var inget att bekymra sig för. Helt fantastiskt! Och vegansk pizza. “Händer detta?!” tänkte jag stilla och det gjorde det. En milstolpe i veganlivets strävan om normalisering av vegetarisk kost.

Barnhand håller i en halvt uppäten varmkov med bröd, senap, ketchup och rostad lök.

Vegetariskt – inkluderande kost

Jag envisas med att år efter år uppmuntra folk till att testa vegetariskt, att byta ut köttet ibland. Att få fler, framför allt de som arbetar med utbud av mat, att tänka mer inkluderande. Att låta det vegetariska vara normen, genom att låta det vara det bidrar vi inte bara till att vara snälla mot planet och djur, vi är även snälla mot varandra.

Att servera något som alla kan äta underlättar och ger fler känslan av tillhörighet, det gör det dessutom långt lättare för de som arbetar i kök. Istället för att göra en mängd olika alternativ på grund av att några inte äter kött, inte äter ägg och så vidare, utgå från en helt vegetarisk kost. Lättare och bättre för alla.

Tack för denna glädjande och inkluderande erfarenhet idag! Mycket bra av Klättercentret som för övrigt även serverar rättvisemärkt kaffe och är Kravcertifierade.

2 kommentarer på “Lycka kan vara en korv

  1. Pingback: Veganskt som ny norm | Vego Eco

  2. Pingback: Hållbara köpbeslut ska nås tack vare forskning | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: