Välj flyg efter klimatpåverkan

Flygresor har lanserat en ny funktion där det går att se miljöpåverkan på en viss flight när en letar resor. Detta gör att användaren kan välja biljetter som har minimal milöpåverkan.

Enligt flygresor.se bokar 75 procent av svenskarna sina semesterresor på nätet och tack vare detta blir det nu enkelt att välja sin resa utifrån miljöperspektiv. Det är ett samarbete mellan KTH och flygresor.se som ligger bakom algoritmen som visar att snåljåpar är miljövänligast. Billiga flygresor är nämligen miljövänligare.

De verkliga miljöbovarna är de som reser dyrt i de finare klasserna, medan lågprisresenärer påverkar miljön betydligt mindre. Algoritmen kan tillämpas direkt på alla sökningar som görs och visar varje resas utsläpp och kan jämföras med andra resor. Ingenjörerna har även studerat hur resenärer kan inspireras till att välja miljövänligare alternativ vilket har resulterat i en ny miljöklassning.

Kllimatpåverkan Flygresor

“Det här är första gången som resenärerna kan jämföra alternativ ur miljöperspektiv. Det visar sig dessutom att det är billigare att vara miljövänligare, så jag tror att fler kommer att göra bättre val nu” säger Joel Larsson som gjort studien tillsammans med Andreas Schennings på KTH.

Förhoppningsvis hjälper detta till att uppmärskamma de utsläpp en resa orsakar och att miljötänket sprider sig. För fortfarande är det givetvis så att det innebär stor miljöbelastning att flyga. Anledningen till att billigare flyg ofta är mindre skadliga är att de planen vanligtvis tar betydligt fler resenärer, den enskilda resenärens påverkan blir då betydligt mindre. Förutom lyxsätena bör resenärer undvika mellanlandningar, det kan skilja 47 procent i koldioxidutsläpp jämfört med ett direktflyg.

För att ytterligare ta hänsyn till miljön kan du även klimatkompensera din resa. Och välja andra resealternativ. Tåg är långt bättre än flyg och det finns ofta mycket att uppleva närmare än vad du tänkt på. Inte sällan är det sin egen stad många utforskat minst, många svenskar verkar vara bättre bevandrade på Thailands stränder än de på Gotlands…

Lämna ett svar

%d