Veganism i Sommar i P1

Jazzångerskan och veganen Isabella Lundgren har sommarpratat i Sommar i P1. Där talade hon förstås om kärleken till musiken men även till djuren och om vikten av att förvalta vår moral.

I programmet berättade hon om sitt stora mål att få ihop sina värderingar med sina handlingar vilket inte alls var så enkelt som hon trodde. Största diskrepansen låg i konsumtionen av mat. Hon insåg att hon alltid sagt att hon älskar djur och “ojat sig” av bilder från slakthus men ändå ätit animaliskt. När Isabellas bästa vän blev vegan blev hon själv intresserad av den livsstilen och såg dokumentären Earthlings.

Efter att ha sett filmen bestämde hon sig för att aldrig mer äta eller bära något animaliskt. Att rättfärdiga våld genom att stoppa djur i munnen kändes nu fel. Till hennes förvåning går det ju att äta en allsidig, näringsrik och god kost från växtriket.

Jag håller med Isabella när hon talar om att vi bör belysa den vana och tradition av animalisk kost och istället ifrågasätta relevansen kring det. ”Det finns en skevhet i hur vi ser på djuren” menar hon, dessa medvetna varelser som känner smärta och kärlek med vilja till liv precis som vi. Har vi verkligen rätt att beröva dem deras frihet och exploatera dem för vårt nöje, är det moraliskt försvarbart?

Nej, det är det inte. Köttnormen börjar tack och lov att suddas ut lite men det är bara i kanterna. Fortfarande lever vi i animaliernas normsamhälle men ju fler som väljer vegetariskt och underlättar möjligheten till vegansk kost, desto längre kommer vi. Sakta men säkert.

Att animalisk konsumtion dessutom är starkt bidragande till klimatförändringar gör det hela ännu svårare att försvara och är för Isabella en av vår tids största frågor. Det handlar inte bara om hur vi förvaltar vår planet utan även vår moral.

Lämna ett svar

%d