Rädda mat med ny app

Matsvinn är ett enormt resursslöseri och finns i alla led inom livsmedelshanteringen. Nu har en ny tjänst lanserats för att hjälpa till att minska svinnet i slutet av ledet med en maträddningstjänst.

Tjänsten ResQ Club är en maträddningstjänst som gör det möjligt att ”rädda” mat som annars skulle ha slängts. Entligt en studie företaget hänvisar till som nyligen publicerats av Potsdam Institute for Climate Impact visade att 30 – 40 procent av maten som produceras världen över aldrig blir uppäten.

Fyra månader efter sin lansering i Finland hade tjänsten nått över 17 000 användare och 150 samarbetspartners registrerats. Tjänsten lanserades nyligen i Stockholm, Göteborg och Malmö och möjliggör för användare att “rädda” mat som riskerar att bli avfall från restauranger, caféer, konditorier och hotell. Denna “räddade” mat säljs i regel med cirka 40 – 70 procent rabatt. Köparen betalar för maten direkt i appen och hämtas från matstället den tid som angivits i beställningen.

Ett bra sätt för privatpersoner att kunna köpa billig mat alltså samtidigt som resurserna tas tillvara. Restauranger och andra samarbetspartners använder tjänsten för att enkelt kunna få bort mycket onödigt matavfall. Istället för att slänga mat, dåligt för både miljö och ekonomi får de därmed ökad inkomst istället.

Några av de som är med i samarbetet från början i Sverige är Bread and Table, Coffeehouse by George och Konditori Valand i Stockholm. I Göteborg är The Kitchen, Viktors Kaffe och Beirut House med och i Malmö Le Croissant, FYN och Lite Off Salladsbaren.

ResQ Club’s finns tillgänglig för iPhone och Android men kan också användas via browsern.

3 kommentarer på “Rädda mat med ny app

  1. Pingback: Gör klipp i närområdet | Vego Eco

  2. Pingback: OLIO , digital lösning mot matsvinn | Vego Eco

  3. Pingback: Spel ger pengar till Matcentralen | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: