Succé för pant på saftflaskor

Bild på fyra saftflaskor i plast bredvid varandra i färgerna gul, vinröd, orange och genomskinlig.

Vego Eco har tidigare berättat om Axfood som infört pant på saftflaskor. Nu har ett år har gått sedan starten och resultatet är en succé.

Andelen som pantar har stigit stadigt för varje månads som har gått och i augusti nåddes en toppnotering där 70 procent av saftflaskorna pantas. Axfood är förstås mycket nöjda med resultatet med tanke på att det handlar om en ny produkt i ett system där det tidigare bara varit obligatorisk pant på PET-flaskor och metallburkar.

I och med denna framgång tycker Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, att det är dags att ta ytterligare ett steg i denna utveckling. “Jag skulle gärna välkomna en lagstiftning som kräver pant på fler förpackningar. Till exempel juicer och inte drickfärdiga drycker” säger hon.

Under 2015 pantade varje svensk i snitt 171 burkar och PET-flaskor. Enligt Returpack motsvarar det lika mycket energi som det går åt att brygga 1 322 koppar kaffe. Så det gör skillnad, panta mera, släng inte!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: