Formex mer hållbar?

Senapsgul lampa gjord av mattrester mot grå bakgrund

I augusti genomfördes inredningsdesignmässan Formex som i år fokuserade på medvetna val och ansvar med temat Nordic Me. Med fokus på medvetenhet; hur vi vill leva och hur vi gör våra val.

Enligt Formex handlade det om att vi nu vårdar oss själva och världen runt omkring oss liksom om ursprung och innehåll. Det låter bra och är givetvis viktigt och positivt att höra denna inriktning. Men faktum kvarstår, det är en gigantisk konsumtionsfest. I oändlighet kan en gå och passera utställare efter utställare där ambitionen är att sälja produkter som inte har mycket värde mer än estetiskt och vid frågan om hållbarhet kom få vettiga svar.

Men trots detta finns positivt nog en förändrad inställning och en bättring från branschen. I alla fall enligt Christina Olsson, projektchef för Formex. “En ökande medvetenhet kring hållbarhet och ansvar har vi sett under en längre tid, men nu har det slagit igenom på allvar. Det syntes överallt på mässan, oavsett produktområde. Det är tydligt att man gör medvetna val av material, granskar processer och har ett större krav på hållbarhet, det är en hygienfaktor och självklarhet hos många idag.” säger hon.

Det märktes på några håll. Bland annat i det utrymme de satt upp för unga designers och nyetablerade företag. Ett av dem är SKRYTA som arbetar med “slow design” där de värnar om både miljö- och social hållbarhet. De gör lampor av textil- och mattrester och återvinner på så vis spill.

Lampa flätad av jeanstygsrester

Lampa av jeanstygsrester från SKRYTA

Inom det ätbara området så fanns både bra och dåliga exempel precis som vanligt. För oss som gillar att baka och även försöker hushålla med elen genom att använda ugnen smart kan inte låta bli att kasta längtansfulla ögon på Le Creuset som påminde om det fina med att baka bröd i gryta.

För övrigt kunde en få riktiga bottennapp vid frågan om något av alla de livsmedel som fanns hos en utställare var veganskt; “ja, vi har te”. Hm, kanske ingen revolutionerande nyhet men det fanns andra som var desto mer medvetna och hade eller hade för avsikt att utöka det veganska till förmån för miljö, hälsa och djur.

Tre stycken förpackningar av torkad fruktmix

Veganskt energitillskott från Formex

En utställare berättade entusiastiskt om hur de vill ha in mer veganskt och refererade till sina barn som var veganer. Det är något som hörs allt oftare, barn som inspirerar de vuxna till bättre val. Det är en positiv utveckling!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: