Fyra av tio barnfamiljer vill äta mindre kött

Flicka i ett trädgårdslandskap, grönska runtomkring henne, luktar på en stor, röd paprika.

Fyra av tio barnfamiljer vill äta mindre kött. För att hjälpa barnfamiljer och alla andra som vill äta lite smartare och grönare startar Coop initiativet Nya vardagsmaten.

Enligt en undersökning Coop genomfört med mer än 200 barnfamiljer uppger en av tre att de äter kött fler än tre gånger under en vanlig arbetsvecka. Hela 46 procent av barnfamiljerna äter aldrig vegetariskt, medan en familj av tio uppger att de äter vegetariskt varje vecka. Siffrorna har därmed en del att önska.

Enligt undersökningen ligger inga vegetariska rätter ligger i topp tio när barnfamiljerna listar sina vardagsrätter. Listan toppas av spaghetti och köttfärssås, köttbullar och potatis och kyckling med ris. Det är dock synnerligen enkelt att fortsätta äta på detta vis om en vill det men vegetariskt. Gör vegetarisk färssås, vegetariska bullar och använd något annat protein än kyckling. Vill just kycklingsmaken behållas finns kycklingliknande alternativ att köpa i butik.

Coop kommer efter undersökningen att satsa på att hjälpa barnfamiljer att äta grönare och smartare. De kommer att ge förslag på hur vardagsrätter kan göras grönare genom att minska mängden kött eller ersätta det helt. Starten har ni redan fått här ovan, det är faktiskt inte svårare än så.

Coop introducerar även den nya podden ”Nya vardagsmaten” med kocken Paul Svensson som i tio avsnitt kommer att berätta och tipsa om hur en kan göra maten grönare och mer hållbar.

På Vego Eco finns en del recept, i stort sett alla både lättlagade och snabba att få till, just för att passa bra i vardagen. Förstaplatsen på listan, spaghetti och (kött)färssås finns det recept på här.

Lämna ett svar

%d