Spaning på kommande mattrender

Hela samt halverade citrusfrukter

Eventet Matprat där livsmedelsbranschen möts för att berätta om kommande trender och nyheter bjöd på en del intressant spaning, glädjande är att det vegetariska tar allt större plats.

Intervjuer med branschprofiler gav inblick i vad som är på gång, bland annat gamla nyheter som att kött byts ut eller blandas ut med vegetariska alternativ. Säger ”gamla” om detta då det talats om det ett tag men för det inte är att förringa. Detta behöver bli den nya vardagen för att minska klimatpåverkan och även ta hand om vår egen hälsa.

Bröd klimatsmart

Bagaren och konditorn Martin Lundell, var också inne på detta där han ville framhäva bröd som ett föredömligt matval ur miljöhänseende. Han påpekade att bröd är väldigt koldioxidsnålt och vegetariskt vilket gör att det blir mindre enerigåtgång. Även vattenåtgången är mindre men att branschen tyvärr varit dålig på att berätta om dessa fördelar. Något som behöver ändras då bröd enligt honom är det mest klimatsmarta och hälsosamma en kan äta.

Vad är då kommande brödtrend om det redan är klimatsmart, vilket är den vinkel som sågs hos de flesta andra aktörer? Folk tröttnar inte på surdegen men bagerier vill hitta på nya saker enigt Martin. Sötlimpan som varit lite utskälld är på återgången, trendiga bagerier har börjat med sirapslimpa.

Nyheter som fanns på plats var bröd med chia och omega 3 från Fazer som utökar sortimentet med mer hälsosamma alternativ. “Kvalitetskolhydrater” som de kallar det, är produkter med hela kärnor, fler proteiner, mer vitaminer och mer mineraler. De nyheter som kommer inom segmentet är Chiabröd och Frökraft med Omega 3 varav det sistnämnda även är glutenfritt.

Spaningar

Singapore var utgångspunkt i en del av de spaningar som bjöds på. Kaffe is the new black kunde konstateras där nya typer av kaffekonsumtion kan skönjas, t.ex. att köpa kaffe i en påse, som en liten doggiebag eller cold brew, en dryck mer lik en smoothie än en kaffedryck.

Nästa stora trend spås vara Bubbles, bubbelextrakt från tapioka som är vanligt att en tillsätter kaffe eller te. Det är små pärlformade kulor vilka är som en slags gelégodis, ser fint ut men frågan är hur gott det är? Det framkom inte så mycket om det, gissningsvis är det en sak som har möjlghet att slå mest tack vare sin visuella dragningskraft. Kontrasten var att det samtidigt är på uppåtgående med juicer av bär och frukt för att hålla nere sockerkonsumtionen vilket är en hälsofördel som fler börjar tänka på.

bubbles-tapioka-vegan

Veganskt trendigt

Avslutande konstaterande i spaningsanförandet var att “vegan är något som tar mycket plats.” Det är förstås föredömligt, att normalisera det vegetariska för att få fler att äta det. Så länge det ses som specialkost och är något en får be särskilt om, kanske inte ens får ta plats på menyn, så blir det svårt att få till stora förändringar. Men här händer det alltså något, det är glädjande.

vegan-bowl

Bra matprat om miljövänlig framtid inom livsmedelsindustrin kan det hela summeras. Enda smolket var Arla som bjöd på lunchen bestående av en animalisk fest utan dess like och något vegetariskt fanns inte på kartan. Fyra olika rätter, alla med animalier som bärande element, bland annat gris kändes långt ifrån klimatmässigt vaket eller som någon särskilt lyckad framtidsspaning. Bättre då bland talare och utställare där motpolen till gigantiska Arla var lilla uppstickaren Ultuna mejeri som blandar råvaror från växtriket med gamla hantverksmässiga metoder som syrning och lagring för att skapa dessertostar som är helt veganska. Det borde Arla titta närmare på.

En kommentar på “Spaning på kommande mattrender

  1. Pingback: Crowdfunding för att öppna vegansk pub | Vego Eco

Lämna ett svar

%d