Before the Flood

Before the Flood är en två år lång resa runt jorden med klimatet i fokus. Den Oscarsbelönade skådespelaren Leonardo DiCaprio intervjuar personer från hela världen för att lyfta frågan och hitta lösningar på vad som måste göras för att rädda vår planet.

Miljöaktivisten DiCaprio som förutom sin stjärnstatus som skådespelare även är FN fredsambassadör har intervjuat kända topplitiker som president Barack Obama och Bill Clinton för att belysa miljöfrågan. Vi får även se en mängd andra tungviktare uttala sig i filmen, bland andra miljövetaren Johan Rocktröm som riktar strålkastarna på Sverige.

Rockström tar Sverige som exempel på vilket genomslag det kan få när en vågar sätta ner foten och föregå med goda ambitioner. I filmen pratar de om målet om ett fossilfritt Sverige och den stora uppmärksamhet det fick.

Samtal med politiker varvas med miljöaktivister och forskare. Slående vackra bilder från världens alla hörn får en att instämma i Barak Obamas nostalgiska prat om att en önskar att barnen också ska få möjlighet att se det vackra naturen har att ge idag – men som skanske inte finns där inom en snar framtid.

before-the-flood-leonardo-dicaprio

Filmen visar å ena sidan hur miljökrisen orsakat skador i landskapen där inte bara natur utan även djuren som följd far illa och hotas av utrotning. Men tillsammans med lösningar på problem går filmen att se med känslan av hopp. Kan världens ledare gemensamt ta tag i vidare systemförändringar kommer vi att klara detta.

Det har kommit några intressanta filmer med miljöinriktning senaste tiden, bland andra den lösningsorienterade filmen Imorgon. Before the flood presenterar även den lösningar och ger som sagt känslan av hopp vilket förstås är positivt. Positivt är även det enorma mottagande den har fått. Sedan filmen lanserades den 30 oktober 2016 har den nått 30 miljoner unika tittare världen över och är därmed den mest sedda dokumentären i världen sedan 2000. Går att se här.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: