OLIO, digital lösning mot matsvinn

Matsvinnet är en onödig miljöbov och på senare tid har vi kunnat se olika alternativ komma för att råda bot på problemet. Ett nytt tillskott är OLIO, en digital lösning som nu har kommit till Sverige.

Vego Eco har tidigare berättat om olika appar som ska förenkla för konsumenten och samtidigt bidra till minskat svinn. Tjänsten ResQ Club räddar mat som annars skulle ha slängts och Your Local bidrar till minskning av onödigt spill genom att erbjuda det till konsumenter i närområdet.

Nu har Sverige fått ytterligare ett tillskott i from av OLIO, en app för minskat matsvinn, vars upplägg är tämligen likt Your Local. OLIO, ursprungligen från Storbritannien, kopplar ihop grannar och lokala oberoende affärer och kaféer med varandra så att överskott av mat kan bli delat istället för slängt. De användare som registrerar sig tar helt enkelt en bild på vad de vill dela, sätter ett pris om de vill, och lägger upp det.

Sedan är det fritt fram för grannar att lägga beslag på detta. Upphämtning sker vid hemmet eller affären, alternativt en OLIO Drop Box om det finns tillgängligt. Även andra platser kan överenskommas för att förenkla.

Användarvänligheten ska vara hög då appen har blivit vald som “Best new app” i App Store tre gånger. I Storbritannien har den använts mer än 350 000 gånger vilket har inneburit att mer än 125 000 varor har blivit delade.

Smartphone med appen igång där olika produktval syns, hålls ovanför en skärbräda i trä.

Foto: Annabel Staff

Många är engagerade i att saker ska komma till nytta. Äppelgrupper på Facebook är ett exempel i fallfruktstider men kan vara begränsande. Smidiga appar som hjälper till för att förenkla kan förhoppningsvis få fler att både dela och att ta tillvara på. Redan efter kort tid har 5 000 personer anmält intresse för att vara volontärer eller ambassadörer i sitt kvarter via OLIO.

Appen finns att ladda ner i Appstore och Google Play.

En kommentar på “OLIO, digital lösning mot matsvinn

  1. Pingback: Massor av initiativ för att minska matsvinnet | Louise Konsumentkoll

Lämna ett svar

%d