Ekologiskt och vegetariskt på julbordet

Förpackningar med pepparkakor, pepparkaksdeg, glögg, russin och hårt bröd ur Coops ekologiska sortiment. En genomskinlig glöggmugg med glögg i står framför varorna.

Som tidigare framkommit i en aktuell Sifo-undersökning väljer nästan var femte svensk ett vegetariskt julbord. Ytterligare en undersökning visar även att åtta av tio vill ha ekologiskt på julbordet.

Härlig info där det visar sig att 78 procent i år kommer att välja något ekologiskt när de handlar julmat. Nästan hälften säger att de kommer välja ekologiskt till stor del eller på all julmat där det är möjligt. Det är Coop som beställt denna undersökning efter en uppgång av den ekologiska försäljningen på över tio procent under första halvåret 2016.

Ser en till vilka som väljer detta så är det precis som med det vegetariska dominans av kvinnor och yngre som har större benägenhet att välja ekologiskt. 83 procent av kvinnorna och 74 procent av männen anger att de kommer välja något ekologiskt alternativ till sitt julbord.

Även i denna undersökning har frågan om vegetariskt varit med och här blir bilden att nästan varannan kvinna och mer än varannan person mellan 15-29 år vill ha fler vegetariska alternativ på julbordet.

– Under hösten har vi lanserat den nya vardagsmaten och tagit fram recept på gröna vardagsfavoriter som är lika lätta att laga och minst lika goda som de traditionella rätterna. Det är verkligen roligt att se ett stort intresse även inför julen. Nu finns det mycket svenska rotfrukter och kålsorter i butikerna, vilket passar perfekt på julbordet, säger Sara Begner, chef för Coops provkök.

En kommentar på “Ekologiskt och vegetariskt på julbordet

  1. Pingback: Recept på vegetarisk och vegansk julmat och bakning | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: