Bocuse d’Or presenterar för första gången en vegansk rätt

Basilika och tomater på en rektangulär svart bräda, en kniv ligger ovanför.

Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda matlagningstävling för kockar arrangeras vartannat år i Lyon. Nytt för i år är att tävlingen som även kallas Kock-VM, ska presentera världens godaste vegan-rätt.

Nästa gång tävlingen äger rum, den 24 och 25 januari 2017, firar den 30-årsjubileum. Detta blir även året då rätten som ska presenteras på tallrik, som tidigare varit en fiskrätt, för första gången någonsin blir en helt vegetarisk rätt.

Utgångspunkt för rätten är frukt, grönsaker, spannmål, frön och baljväxter. De tävlande får en lista på 146 ingredienser att välja ifrån till den veganska tallrikspresentationen. Till det får de välja två ingredienser som representerar det egna landet.

“Det är fantastiskt inspirerande att få lägga fullt fokus på vegetariska råvaror. Ambitionen är nu att skapa den godaste vegan-rätt som går att tillagas. Jag känner mig lyckligt lottad som är med just i år för det här känns nytt och modernt”, säger Alexander Sjögren som tävlar för Sverige i Kock-SM.

Att en så framtstående tävling som Bocuse d’Or väljer att gå på en helt vegansk linje är fantastiskt. Det borde väl ändå innebära att kockar inte längre kan ducka och hävda att det inte går att laga bra vegansk mat eller andra ovidkommande ursäkter för att inte servera vällagade alternativ utan animalier.

Mycket glädjande, hoppas verkligen att detta ger fler nya rätter och inspirerar kockar till att laga mer vegansk mat.

En kommentar på “Bocuse d’Or presenterar för första gången en vegansk rätt

  1. Pingback: Årets Kock är inte helt vegetariskt | Vego Eco

Lämna ett svar

%d